Vaccineer risicogroepen tegen mpox. Dit kan toekomstige uitbraken van het virus sterk verminderen, zo blijkt uit een Rotterdamse risicomodellering naar seroprevalentie.
Inmiddels is de viruscirculatie van mpox in Europa laag, maar in juli 2022 bereikte de uitbraak van het virus een piek, met name onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). In Nederland kregen hoogrisicogroepen (MSM die vaak seks hebben met meerdere partners) daarom een uitnodiging voor vaccinatie met Imvanex, gebaseerd op het gemodificeerde vaccinia Ankara-virus (MVA). Was dat een zinvolle strategie?
Uitbraak indammen
Om na te gaan in hoeverre de immuniteit heeft bijgedragen aan het indammen van de uitbraak hebben onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam een immunologisch onderzoek uitgevoerd onder MSM in Rotterdam. Van 315 MSM die het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD Rotterdam-Rijnmond bezochten in september 2022 zijn serums getest op de aanwezigheid van poxvirus-specifieke IgG-antistoffen, en MPXV- en MVA-neutraliserende antistoffen (nAbs). In 143 werden pokkenvirusspecifieke IgG-antilichamen gevonden. Daarvan vertoonden er 10 (7,0%) een nAb-patroon dat verenigbaar was met infectie en 37 (25,8%) een nAb-patroon dat verenigbaar was met Imvanex-vaccinatie.
Risicomodel
Deze uitkomsten zijn vervolgens gebruikt om, in combinatie met gegevens uit de literatuur, een wiskundig risicomodel te ontwikkelen om te voorspellen hoe het huidige seroprevalentieniveau toekomstige uitbraken beïnvloedt. Promovendus Marc Shamier: “We zijn hierbij uitgegaan van het feit dat de uitbraak zou beginnen met een superspread-event. We hebben het model laten kalibreren naar de exponentiele fase in 2022 tot het moment dat het complete aantal individuele besmettingen – 1.200 tot 1.800 – was bereikt in de eerste 120 tot 180 dagen. Daarna hebben we een nieuwe uitbraak gemodelleerd met verschillende seroprevalentieniveaus.”
Uitbraak voorkomen
Het model liet zien dat bij een verhoogde seroprevalentie van poxvirusspecifieke antilichamen de omvang en de duur van een nieuwe uitbraak sterk afnemen. Voor het huidige seroprevalentieniveau is de omvang van de uitbraak gemodelleerd op 108 gevallen (interkwartielbereik, IQR 60-147) met een piek na gemiddeld 52 dagen (IQR 33-68). Een seroprevalentie van 70% zou leiden tot een verdere afname tot 20 gevallen (IQR 0-90) en een piek na 28 dagen (IQR 21-40). Shamier: “Een nieuwe uitbraak was onwaarschijnlijk bij een seroprevalentie van ten minste 85%. Vaccineren van hoogrisicogroepen is dus een slimme strategie.”
Bron:
Shamier MC, Verstrepen B, Götz H, et al. Seroprevalence and risk modelling of future outbreaks for mpox among men who have sex with men in the Netherlands. ECCMID 2023, abstract O0970.