Toevoegen van (extra) eiwit via de voeding verhoogt bij mensen met het syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon de hoeveelheid natrium in het serum. Dit blijkt uit de Treasure study, een open-label ‘proof of concept’-studie.1
Een van de gevolgen van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon (SIAD) is hyponatriëmie als gevolg van waterretentie. Behalve restrictie van waterinname, kan orale toediening van ureum via osmotische diurese de concentratie van natrium in het plasma verhogen. Aangezien de afbraak van eiwitten uit de voeding in de lever ook kan leiden tot een toename van de hoeveelheid ureum in het plasma, gingen Zwitserse onderzoekers na in hoeverre eiwitsuppletie bij mensen met SIAD bijdraagt aan het normaliseren van de natriumspiegel.
In de Treasure-studie behandelden zij 14 volwassen SIAD-patiënten (gemiddeld 68 jaar, mediane duur hyponatriëmie 21 maanden) gedurende 7 dagen dagelijks 90 g eiwit (in de vorm van eiwitpoeder opgelost in maximaal 1 l vloeistof naar keuze). Om het effect van de eiwitsuppletie te vergelijken met dat van de toediening van ureum, gebruikten alle patiënten – na een wash-outperiode volgend op de eiwitsuppletie van minimaal 7 dagen – dagelijks 30 g oraal ureum gedurende 7 dagen.
Bij de start van de studie bedroeg de natriumspiegel bij de patiënten gemiddeld 130 mmol/l. Na 7 dagen was dit per patiënt toegenomen met gemiddeld 3,5 mmol/l (95%-BI 0,5-5,8 mmol/l. De mediane toename van de hoeveelheid ureum in het plasma bedroeg 4,3 mmol/l (95%-BI 1,7-5,1 mmol/l). De behandeling met oraal ureum leidde tot een toename van de natriumspiegel met 2 mmol/l (95%-BI 1,0-3,0 mmol/l) en een toename van de hoeveelheid ureum in het plasma met 8,5 mmol/l (95%-BI 3,8-10,2 mmol/l).
Op basis van deze uitkomsten concluderen de onderzoekers dat eiwitsuppletie een alternatief kan zijn voor het toedienen van oraal ureum om bij mensen met SIAD de natriumspiegel in het bloed te verhogen.
Bron: