Eerstelijns combinatiebehandeling met de nieuwe immuuncheckpointremmer relatlimab en nivolumab verdubbelde de progressievrije overleving van patiënten met gevorderd melanoom in vergelijking met monotherapie nivolumab. De RELATIVITY-047-studie werd gepresenteerd tijdens 2021 ASCO Virtual Annual Meeting.
Relatlimab is een immuuncheckpointremmer die is gericht tegen lymphocyte-activation gene 3 (LAG-3), dat een rol speelt in een immune checkpoint pathway die T-cel-activiteit vermindert. LAG-3 komt bij diverse tumoren verhoogd tot expressie, waaronder bij melanoom. In de fase III-RELATIVITY-studie werd de combinatie met nivolumab onderzocht, omdat die combinatie mogelijk een synergistisch effect oplevert. Bij de helft van 714 patiënten met onbehandeld gevorderd melanoom werd de combinatiebehandeling vergeleken met nivolumab-monotherapie.
Toevoegen van relatlimab verbeterde het primaire eindpunt van de studie significant. Na een mediane follow-up van 13,2 maanden was de mediane PFS in de relatlimab/nivolumab-groep en de nivolumab-groep 10,1 vs. 4,6 maanden (HR 0,75; 95%-BI 0,6-0,9; p = 0,00055). Na 12 maanden was het percentage progressievrije patiënten in beide groepen 47,7 en 36.
De toxiciteit van de combinatiebehandeling kwam overeen met de bijwerkingen die normaliter gezien worden bij checkpointinhibitie. Wel ging de combinatiebehandeling gepaard met meer graad 3/4-bijwerkingen (18,9 vs. 9,7%). Ook waren er meer aan de behandeling gerelateerde sterfgevallen in de relatlimab/nivolumab-groep (3 vs. 2).
De onderzoekers vertelden dat in de nabije toekomst data gepresenteerd worden over de responspercentages en de overlevingscijfers, zodat de plaats van de behandeling kan worden bepaald ten opzichte van andere opties, zoals anti-PD-1-monotherapie en anti-PD-1 gecombineerd met ipilimumab. Zij stellen dat de combinatiebehandeling potentieel een nieuwe optie is voor patiënten met niet eerder behandeld, gevorderd melanoom.
Bron