Baby’s die in utero blootgesteld worden aan TNF-remmers of aan tofacitinib, door het gebruik van deze medicatie door de moeder, hebben maar weinig ernstige infecties in vergelijking met kinderen die niet blootgesteld worden aan deze medicijnen. Dat heeft een nieuw onderzoek uitgewezen. Deze bevindingen werden deze week gepresenteerd op het congres van de ACR/ARHP in Atlanta.
TNFi is een groep medicijnen die wereldwijd worden gebruikt om ontstekingen zoals reumatoïde artritis (RA) en psoriasis te behandelen en tofacitinib is een oraal, klein-molecuulgeneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van volwassenen met matig tot ernstig actieve RA bij wie methotrexaat niet goed werkt. Bijwerkingen kunnen (ernstige) infecties zijn.
Tijdens de zwangerschap worden circulerende immunoglobuline G (IgG)-antilichamen van de moeder via de placenta naar de ongeboren vrucht getransporteerd. Sommige biologische geneesmiddelen kunnen ook de placenta passeren en bereiken bij de foetus vaak relatief hogere waarden dan bij de moeder. Deze mogelijkheid geeft aanleiding tot de zorg dat aan de medicatie blootgestelde nakomelingen infecties kunnen ontwikkelen.
Tot nu toe ontbraken gegevens over zwangere vrouwen en hun nakomelingen omdat zwangere patiënten zijn uitgesloten van klinisch onderzoek. De deelnemers aan het gepresenteerde onderzoek waren 16.490 nakomelingen van moeders met reumatoïde artritis (4.142), axiale spondyloartritis (381), artritis psoriatica (5.743) en inflammatoire darmziekten (6.731), evenals 164.553 kinderen geboren uit niet-zieke gematchte moeders. Onder de nakomelingen van moeders die ontstekingsziekten hadden, werden er 105 blootgesteld aan tofacitinib of niet-TNFi-biologicals, waaronder 4 aan tofacitinib, 33 aan abatacept, 4 aan rituximab, 12 aan tocilizumab, 42 aan ustekinumab en 10 aan vedolizumab. Bovendien werden 1.611 nakomelingen tijdens de zwangerschap blootgesteld aan TNFi-biologicals. De onderzoekers vonden slechts twee gevallen van ernstige infecties bij kinderen die werden blootgesteld aan tofacitinib of niet-TNFi-biologicals: één bij tofacitinib en één bij abatacept.
Ondanks de gunstige resultaten zijn er volgens de onderzoekers wel meer studies nodig om de specifieke effecten van individuele niet-TNFi biologische en klein-molecuulgeneesmiddelen nauwkeurig te bepalen.
Vinet E, et al. Serious infections in offspring exposed in utero to non-TNFi biologics and tofacitinib. Presented at the ACR/ARHP Annual Meeting, Atlanta, nov. 2019. Abstract 1901