Cardiovasculaire en metabole aandoeningen komen vaker voor bij transgenderpersonen in vergelijking met controles. Dit blijkt uit een onderzoek met 2671 transgenderpersonen. Deense onderzoekers zochten een verklaring voor het vaker voorkomen van diabetes en de hoge prevalentie van cardiovasculaire ziekten.
In dit onderzoek werden 1583 transgenderpersonen geïncludeerd met een ‘genderidentiteitsstoornis’ en 1088 personen met een zogenoemde legale geslachtsverandering. Van hen zijn 1270 mensen geboren als vrouw (AFAB, transgendermannen) en 1401 als man (AMAB, transgendervrouwen). De controlepersonen (n = 26.710) zijn gematcht op leeftijd (n = 5 controles van hetzelfde en n = 5 controles van een ander geboortegeslacht).
De mediane leeftijd was 22 jaar voor AFAB en 26 jaar voor AMAB. Over het algemeen hebben jongere mensen veel lagere percentages cardiovasculaire ziekten, maar in deze studie waren hypertensie (hoge bloeddruk) en dyslipidemie (abnormale bloedvetten) de meest voorkomende problemen.
De gemiddelde follow-up was 4,5 jaar voor AFAB en 5,7 jaar voor AMAB. Het risico op cardiovasculaire ziekten was significant hoger bij zowel transgendermannen als bij transgendervrouwen in vergelijking met controlemannen en -vrouwen.
- Transgendermannen (AFAB) hadden een 2,2 keer verhoogd risico in vergelijking met controlemannen en een 63% verhoogd risico in vergelijking met controlevrouwen.
- Transgendervrouwen (AMAB) hadden een 93% verhoogd risico versus controlemannen en een 73% verhoogd risico in vergelijking met controlevrouwen.
Het gebruik van genderbevestigende hormoonbehandeling (GAHT) kan ongeveer een derde van het verhoogde risico op hart- en vaatziekten bij transgendermannen verklaren. Eerder onderzoek heeft ook het gebruik van hormonen zoals testosteron in verband gebracht met een verhoogd cardiovasculair risico. Bij transgendervrouwen kon het gebruik van GAHT (oestrogeen in combinatie met een testosteronblokker) het verhoogde cardiovasculaire risico niet verklaren.
Een verhoogd percentage hart- en vaatziekten kan samengaan met verhoogde percentages diabetes. Het gebruik van testosteron voor transgendermannen verhoogt de vetvrije massa en dit kan beschermen tegen een verhoogd risico op diabetes. Voor transgendervrouwen zullen hormoonbehandelingen zoals oestrogeen de vetmassa verhogen; verhoogd oestrogeen wordt meestal geassocieerd met een verhoogd risico op auto-immuunziekten en ontstekingen.
De onderzoekers gaven aan dat zij in deze studie – met gebruik van data uit het Deense register – geen verder onderzoek konden doen naar de invloed van BMI, familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten, stress en leefstijlfactoren (dieet, roken, lichaamsbeweging).
De studie is gepubliceerd in de European Journal of Endocrinology.
Bron:
Glintborg D. Cardiometabolic aspects of transgender healthcare. EASD 2023. S74.