Wie wekelijks ultrabewerkt voedsel consumeert, heeft een verhoogd risico op cardiovasculaire (CV) ziekte, zo bleek uit een Griekse studie met ruim 2000 mensen. Met elke extra portie ultrabewerkte voeding die per week werd genuttigd in de onderzochte Mediterrane populatie, nam het risico over een periode van 10 jaar met 10% toe.
Onder de term ‘ultrabewerkt’ voedsel vallen uiteenlopende voedingsmiddelen zoals fabrieksbrood, kant-en-klaarmaaltijden, fastfood, snoep en desserts, maar ook zoute snacks en diverse ontbijtgranen. Daarnaast behoren ook gereconstitueerd vlees zoals kip- en visnuggets hiertoe, evenals instantnoedels en -soepen, ingeblikte groenten waaraan zout is toegevoegd, gedroogd fruit met een suikerlaagje en frisdrank.
Tot voor kort was er weinig bekend over de relatie tussen de inname van ultrabewerkte producten en de kans op een hartinfarct en/of beroerte. Kouvari et al. onderzochten de associatie tussen de consumptie van ultrabewerkt voedsel bij een populatie die zich hield aan het Mediterrane dieet en het ontwikkelen van of sterfte aan CV-ziekte. In totaal werden 2020 mensen met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar geïncludeerd zonder CV-ziekte op baseline. Zij werden tien jaar gevolgd waarbij werd gekeken of zich fatale en niet-fatale CV-events waaronder hartinfarct, instabiele angina, beroerte, hartfalen (HF) en hartritmestoornissen (aritmieën) voordeden. Gemiddeld consumeerden de deelnemers ongeveer 15 porties ultrabewerkt voedsel per week.
In de follow-upperiode deden zich 317 CV-events voor. De kans op deze events was progressief hoger naarmate de consumptie van ultrabewerkt voedsel steeg. Met een gemiddelde wekelijkse consumptie van 7,5, 13 en 18 porties was de incidentie van CV-ziekte respectievelijk 8,1%, 12,2% en 16,6%. Elke extra wekelijkse portie ultrabewerkt voedsel was geassocieerd met een 10% hogere kans op CV-ziekte binnen het decennium. Bij mensen die zich minder goed aan het Mediterrane dieet hielden, was dit risico echter nog hoger (19%), terwijl het risico op CV-ziekte bij degenen die zich redelijk tot goed aan het Mediterrane dieet hielden 8% was binnen 10 jaar, al was deze associatie niet significant.
Bron:
Kouvari M, et al. Ultra-processed foods and ten-year cardiovascular disease incidence in a Mediterranean population: results from a population-based cohort study. ESC Congress 2021.