Patiënten met de ziekte van Crohn die veel ultrabewerkt voedsel eten, krijgen vaker een relaps van de ziekte dan patiënten die weinig bewerkt voedsel consumeren. Dit is de uitkomst van een prospectief cohortonderzoek, gepresenteerd als late-breaking abstract tijdens de UEG Week in Wenen.
Volgens Chan Sarbagili Shabat, diëtist-onderzoeker bij het IBD-centrum van het Tel-Aviv Medical Center, kan het onderzoeksresultaat bijdragen aan voedingsrichtlijnen voor crohnpatiënten om de consumptie van sterk bewerkt voedsel te beperken.
Het was al wel bekend dat het dieet van invloed is op het klinische beloop van de ziekte van Crohn, maar niet welke rol bewerkt voedsel daarbij speelt. Om dat uit te vinden, startte Sarbagili Shabat een prospectief onderzoek onder patiënten met de ziekte van Crohn die bij de start van de studie in klinische remissie waren.
Aan het onderzoek deden 111 patiënten mee. Zij zijn een jaar lang gevolgd of tot het moment dat een relaps van de ziekte optrad. De onderzoekers registreerden iedere 3 maanden met 2 gevalideerde vragenlijsten de voedselinname en, meer specifiek, de inname van bewerkt voedsel.
In de onderzoeksperiode kreeg 21,6% van de patiënten een terugval. Er bleek een duidelijk verband te bestaan tussen het eten van veel bewerkt voedsel en het risico op een relaps, de hazard ratio was 3,86. Op het moment van een relaps werd significant meer calprotectine in de feces aangetroffen dan bij de start van de studie, toen de patiënt in remissie was.
Sarbagili Shabat ging nog na welke categorieën bewerkt voedsel voor het grootste risico op terugval van de ziekte zorgden. Zij vond de sterkste associaties bij sterk bewerkt brood, gebak, zetmeelproducten, geraffineerde oliën en spreads.
Bron: