Ultrabewerkt voedsel geeft vaker terugval bij ziekte van Crohn

Delen via:
UEG Week 2024

Patiënten met de ziekte van Crohn die veel ultrabewerkt voedsel eten, krijgen vaker een relaps van de ziekte dan patiënten die weinig bewerkt voedsel consumeren. Dit is de uitkomst van een prospectief cohortonderzoek, gepresenteerd als late-breaking abstract tijdens de UEG Week in Wenen.

Volgens Chan Sarbagili Shabat, diëtist-onderzoeker bij het IBD-centrum van het Tel-Aviv Medical Center, kan het onderzoeksresultaat bijdragen aan voedingsrichtlijnen voor crohnpatiënten om de consumptie van sterk bewerkt voedsel te beperken.

Het was al wel bekend dat het dieet van invloed is op het klinische beloop van de ziekte van Crohn, maar niet welke rol bewerkt voedsel daarbij speelt. Om dat uit te vinden, startte Sarbagili Shabat een prospectief onderzoek onder patiënten met de ziekte van Crohn die bij de start van de studie in klinische remissie waren.

Aan het onderzoek deden 111 patiënten mee. Zij zijn een jaar lang gevolgd of tot het moment dat een relaps van de ziekte optrad. De onderzoekers registreerden iedere 3 maanden met 2 gevalideerde vragenlijsten de voedselinname en, meer specifiek, de inname van bewerkt voedsel.

In de onderzoeksperiode kreeg 21,6% van de patiënten een terugval. Er bleek een duidelijk verband te bestaan tussen het eten van veel bewerkt voedsel en het risico op een relaps, de hazard ratio was 3,86. Op het moment van een relaps werd significant meer calprotectine in de feces aangetroffen dan bij de start van de studie, toen de patiënt in remissie was.

Sarbagili Shabat ging nog na welke categorieën bewerkt voedsel voor het grootste risico op terugval van de ziekte zorgden. Zij vond de sterkste associaties bij sterk bewerkt brood, gebak, zetmeelproducten, geraffineerde oliën en spreads.

Bron:

Sarbagili Shabat C, Zelber-Sagi S, Fliss-Isakov N, et al. High ultra-processed foods consumption is associated with clinical exacerbation in patients with Crohn’s disease in remission – a prospective cohort study. UEG Week 2024, LB07. UEG 2024 Week Programme.

Nieuwe ´core inhibitor´ bij chronische hepatitis B

nov 2018 | Hepatologie

Lees meer over Nieuwe ´core inhibitor´ bij chronische hepatitis B

Kinderen uit coeliakiegezinnen profiteren van vroege diagnose en behandeling

okt 2018 | Coeliakie

Lees meer over Kinderen uit coeliakiegezinnen profiteren van vroege diagnose en behandeling

Kosteneffectiviteitsanalyse biedt duidelijkheid over surveillance van barrettoesofagus

okt 2018 | Endoscopie

Lees meer over Kosteneffectiviteitsanalyse biedt duidelijkheid over surveillance van barrettoesofagus

Endoscopische galdrainage bij palliatie van cholangiocarcinoom

okt 2018 | Endoscopie

Lees meer over Endoscopische galdrainage bij palliatie van cholangiocarcinoom

‘Helicobacter’, intracellulaire stress en autofagie gerelateerd aan het ontstaan van maagkanker

okt 2018

Lees meer over ‘Helicobacter’, intracellulaire stress en autofagie gerelateerd aan het ontstaan van maagkanker

Obstipatie: Amerikaanse richtlijn biedt duidelijke handvaten voor beleid

okt 2018

Lees meer over Obstipatie: Amerikaanse richtlijn biedt duidelijke handvaten voor beleid

Weinig intervalkankers na negatieve FIT in eigen bevolkingsonderzoek

okt 2018 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Weinig intervalkankers na negatieve FIT in eigen bevolkingsonderzoek

Uitkomsten SECURE-studie aanleiding tot herziening indicatie voor cholecystectomie

okt 2018

Lees meer over Uitkomsten SECURE-studie aanleiding tot herziening indicatie voor cholecystectomie

Pancreascyste: wanneer negeren, wanneer reseceren en hoe te volgen?

okt 2018

Lees meer over Pancreascyste: wanneer negeren, wanneer reseceren en hoe te volgen?