Ultrabewerkt voedsel geeft vaker terugval bij ziekte van Crohn

Delen via:
UEG Week 2024

Patiënten met de ziekte van Crohn die veel ultrabewerkt voedsel eten, krijgen vaker een relaps van de ziekte dan patiënten die weinig bewerkt voedsel consumeren. Dit is de uitkomst van een prospectief cohortonderzoek, gepresenteerd als late-breaking abstract tijdens de UEG Week in Wenen.

Volgens Chan Sarbagili Shabat, diëtist-onderzoeker bij het IBD-centrum van het Tel-Aviv Medical Center, kan het onderzoeksresultaat bijdragen aan voedingsrichtlijnen voor crohnpatiënten om de consumptie van sterk bewerkt voedsel te beperken.

Het was al wel bekend dat het dieet van invloed is op het klinische beloop van de ziekte van Crohn, maar niet welke rol bewerkt voedsel daarbij speelt. Om dat uit te vinden, startte Sarbagili Shabat een prospectief onderzoek onder patiënten met de ziekte van Crohn die bij de start van de studie in klinische remissie waren.

Aan het onderzoek deden 111 patiënten mee. Zij zijn een jaar lang gevolgd of tot het moment dat een relaps van de ziekte optrad. De onderzoekers registreerden iedere 3 maanden met 2 gevalideerde vragenlijsten de voedselinname en, meer specifiek, de inname van bewerkt voedsel.

In de onderzoeksperiode kreeg 21,6% van de patiënten een terugval. Er bleek een duidelijk verband te bestaan tussen het eten van veel bewerkt voedsel en het risico op een relaps, de hazard ratio was 3,86. Op het moment van een relaps werd significant meer calprotectine in de feces aangetroffen dan bij de start van de studie, toen de patiënt in remissie was.

Sarbagili Shabat ging nog na welke categorieën bewerkt voedsel voor het grootste risico op terugval van de ziekte zorgden. Zij vond de sterkste associaties bij sterk bewerkt brood, gebak, zetmeelproducten, geraffineerde oliën en spreads.

Bron:

Sarbagili Shabat C, Zelber-Sagi S, Fliss-Isakov N, et al. High ultra-processed foods consumption is associated with clinical exacerbation in patients with Crohn’s disease in remission – a prospective cohort study. UEG Week 2024, LB07. UEG 2024 Week Programme.

Lagere kosten door DAA-therapie van cirrosepatiënten

okt 2017 | Hepatologie

Lees meer over Lagere kosten door DAA-therapie van cirrosepatiënten

Slechts kwart van patiënten niet kwetsbaar na levertransplantatie

okt 2017

Lees meer over Slechts kwart van patiënten niet kwetsbaar na levertransplantatie

Nivolumab verbetert overleving van HCC-patiënten

okt 2017 | Immuuntherapie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Nivolumab verbetert overleving van HCC-patiënten

Minder heropnames cirrosepatiënten dankzij telehealth-platform

okt 2017

Lees meer over Minder heropnames cirrosepatiënten dankzij telehealth-platform

Cholestatische pruritus bij PBC verbeterde of verdween door nieuwe remmer

okt 2017

Lees meer over Cholestatische pruritus bij PBC verbeterde of verdween door nieuwe remmer

Een derde van eerstelijnspatiënten heeft leververvetting

okt 2017

Lees meer over Een derde van eerstelijnspatiënten heeft leververvetting

SVR na DAA-therapie vermindert mortaliteit en HCC-risico

okt 2017 | Hepatologie

Lees meer over SVR na DAA-therapie vermindert mortaliteit en HCC-risico

Overleving na vroege KALT niet beter dan SLK

okt 2017

Lees meer over Overleving na vroege KALT niet beter dan SLK

B-celdepletie verbetert biochemie bij UDCA-responsieve PBC-patiënten

okt 2017

Lees meer over B-celdepletie verbetert biochemie bij UDCA-responsieve PBC-patiënten