Tijdens een gezamenlijke sessie van ECTRIMS en de European Academy of Neurology (EAN) is een update gepresenteerd van de richtlijnen voor de behandeling van MS. Hieronder is een aantal van de aanbevelingen opgesomd. Het document als geheel was ten tijde van de presentatie nog niet online gepubliceerd.
De nieuwe ECTRIMS/EAN-richtlijnen bevatten onder meer de volgende aanbevelingen:
- Biedt patiënten met klinisch geïsoleerd syndroom (CIS) dat sterk op MS wijst en een afwijkende MRI met laesies die op MS wijzen, maar die niet voldoen aan de definitie MS, interferon of glatirameeracetaat.
- Biedt patiënten met secundair progressieve MS (SPMS) met bewijs voor ontstekingsactiviteit (relapses en/of MRI-activiteit) behandeling met siponimod. Een ziektemodificerend middel (DMD) voor RMS kan eventueel ook worden overwogen.
- Overweeg bij SPMS zonder bewijs voor ontstekingsactiviteit, met name bij patiënten die jong zijn en/of bij wie de progressie net is begonnen, behandeling met siponimod of een CD20-remmer.
- Overweeg bij primair progressieve MS (PPMS) behandeling met ocrelizumab, vooral bij vroege en (klinisch en/of radiologisch) actieve PPMS.
- Overweeg al in een vroeg stadium van de ziekte een van de meer krachtige DMD’s, afhankelijk van de ziekteactiviteit (klinisch of op MRI) en specifieke patiëntkenmerken.
- Biedt patiënten met tekenen van ziekteactiviteit een DMD met hogere effectiviteit aan.
- Overweeg bij patiënten die stabiel zijn (klinisch en op MRI) en geen problemen met de veiligheid of tolerantie ervaren, de behandeling met DMD’s niet te staken, rekening houdend met omstandigheden van de patiënt.
- Als de patiënt bij behandeling met een middel dat langdurig effect blijft houden (alemtuzumab of cladribine) ziekteactiviteit ervaart voordat de behandeling is afgerond (dat wil zeggen tussen de eerste en tweede kuur), overweeg dan te wachten tot de behandeling is afgerond alvorens eventueel te switchen naar een andere behandeling.
Bron:
Montalban X. Updated recommendations on the treatment of patients with MS. ECTRIMS 2021, presentatie 184.