Bij een kleine groep patiënten met longcarcinoom met NTRK-fusies resulteerde behandeling met de TRK-remmer larotrectinib in een objectief responspercentage van 77. Bij patiënten met hersenmetastasen was dit percentage 71, meldden onderzoekers tijdens de World Conference on Lung Cancer (WCLC).
Het is inmiddels duidelijk dat NTRK-genfusies belangrijke oncogene drivermutaties zijn. De genfusies leiden tot chimere tyrosinereceptorkinasen die continu actief zijn en die bij diverse typen solide tumoren een drijvende rol spelen. NTRK-genfusies komen voor in maximaal 1% van alle solide tumoren en de frequentie van NTRK-genfusies bij NSCLC wordt geschat op 0,1-1,0%. Tijdens het WCLC gaven onderzoekers een update van de data over larotrectinib, de eerste TRK-remmer goedgekeurd voor behandeling van solide tumoren met NTRK-genfusies.
Er werden data gepresenteerd over 14 patiënten, 13 met NSCLC en 1 met SCLC. Zeven patiënten (6 met NSCLC en 1 met SCLC) hadden hersenmetastasen. Alle patiënten hadden diverse eerdere behandelingen ondergaan. In de totale groep was het objectieve responspercentage (ORR) 77, met 2 patiënten met een complete respons (15%), 8 met een een partiële respons (62%) en 3 met stabiele ziekte (23%). Bij patiënten met hersenmetastasen was de ORR 71%.
De mediane duur van de behandeling was nog niet bereikt, maar de door de onderzoekers vastgestelde duur varieerde van 3,6 tot meer dan 36,8 maanden. Ook de mediane progressievrije overleving was nog niet bereikt (range 3,6-30,3 mnd). De geschatte progressievrije overleving na 12 maanden was 61%. De totale overleving na 12 maanden was 91%.
Verder bevestigde de analyse dat larotrectinib relatief milde bijwerkingen oplevert. De meerderheid van de bijwerkingen waren graad 1 of 2. 43% (n = 6) kreeg last van een graad 3-bijwerking, maar er waren geen bijwerkingen van graad 4 of 5.
De resultaten ondersteunen routinematige moleculaire diagnostiek bij longkankerpatiënten, concluderen de onderzoekers.
Bron:
Tan D, et al. Efficacy and safety of larotrectinib in patients with tropomyosin receptor kinase (TRK) fusion lung cancer. 2020 World Conference on Lung Cancer, abstract MA11.09.