In de pragmatische ADAPTABLE-studie switchte een aanzienlijk deel van de patiënten met manifeste hart- en vaatziekten naar 81 mg aspirine per dag. Het aantal cardiovasculaire events of ernstige bloedingen verschilde niet significant tussen patiënten die waren toegewezen aan 81 of aan 325 mg aspirine per dag. Deze uitkomsten verschenen tegelijkertijd in NEJM.
Aspirine is het meest gebruikte medicijn bij patiënten met manifeste atherosclerotische hart- en vaatziekten. Het gebruik van aspirine gaat gepaard met een significant lager risico op overlijden, myocardinfarcten en beroerte. Ondanks dit duidelijke voordeel blijft onzekerheid bestaan over wat bij deze patiëntencategorie de optimale dosering van aspirine is, waarmee zowel het risico op overlijden, myocardinfarct en beroerte wordt verminderd, als het risico op het majeure bloedingen beperkt blijft.
Twee doses aspirine
Met behulp van een open-label, pragmatische studieopzet zijn in de ADAPTABLE-studie zo’n 15.000 Amerikanen met manifeste atherosclerotische hart- en vaatziekten willekeurig toegewezen aan een strategie van 81 mg of 325 mg aspirine per dag. Ze werden gedurende mediaan 2,2 jaar gevolgd. Voorafgaand aan de randomisatie gebruikten de meesten (96,0%) reeds aspirine, van wie 85,3% dagelijks 81 mg.
Het primaire eindpunt, een samenstelling van sterfte door alle oorzaken en ziekenhuisopnames vanwege een hartinfarct of beroerte, trad op bij 7,28% in de 81mg-groep en bij 7,51% in de 325mg-groep (hazard ratio 1,02). Vanwege een ernstige bloeding werd 0,63% van de 81mg-groep en 0,60% in de 325mg-groep opgenomen (HR 1,18). Dit was het primaire veiligheidseindpunt.
Switchen
Uit de groep die 325 mg aspirine gebruikte, switchten meer patiënten dan uit de groep die 81 mg gebruikte (41,6 vs. 7,1%). Bovendien waren de patiënten die 325 mg gebruikten voordat zij switchten mediaan minder dagen blootgesteld geweest aan de toegewezen dosis (434 vs. 650 dagen).
Ook interessant voor u: Treatment with DOACs – optimal balance between prevention of thrombosis and bleeding
Bronnen