De FEOS-score, die bestaat uit een combinatie van FEV1, exacerbaties, gebruik van orale corticosteroïden en symptomen, biedt een valide tool om bij patiënten met ernstig ongecontroleerd astma de respons op biologicals te kwantificeren. Deze tool is ontwikkeld en gevalideerd door onderzoekers uit Spanje.
Om clinici die zorgen voor patiënten met ernstig ongecontroleerd astma te helpen de respons op monoklonale antilichamen (mAb’s) beter te beoordelen of te kwantificeren, is een valide score ontwikkeld.
De voorgestelde score is ontwikkeld in vier fasen. Ten eerste is een model uitgewerkt om de respons op mAb’s te meten. Om mogelijke domeinen te identificeren die in de tool opgenomen zouden moeten worden, heeft een methodoloog op een systematische wijze de literatuur uitgezocht.
Vervolgens zijn middels een Delphi-enquête de definitie en selectie van domeinen en meetinstrumenten vastgesteld. De resultaten werden gepresenteerd aan vijf longartsen en drie allergologen met een bewezen expertise in ernstig astma. Nadat de lijst met domeinen en items was opgesteld, konden in een online Delphi-enquête 58 longartsen en 30 allergologen hun feedback geven. In de derde stap is gewicht toegekend aan de geselecteerde items door middel van een zogenoemde multicriteria-beslissingsanalyse (MCDA).
Er werden vier kernitems gekozen, met verschillende responsniveaus:
- ernstige exacerbaties;
- gebruik van orale corticosteroïden;
- symptomen, beoordeeld met de Asthma Control Test (ACT); en
- luchtwegobstructie, beoordeeld door FEV1 van voorspeld.
Ernstige exacerbaties en de onderhoudsdosis van orale corticosteroïden werden het zwaarst gewogen (elk 38%), gevolgd door symptomen (13%) en FEV1 (11%). Hogere scores in het gewogen systeem wezen op een betere respons.
Ten slotte is de validiteit van deze score geverifieerd. Dat gebeurde in een pilotstudie waarin van 14 patiënten de behandelrespons werd beoordeeld door het softwareprogramma en een onderzoeker. De overeenkomst tussen de twee beoordelaars werd berekend met behulp van de intraklasse-correlatiecoëfficiënt (ICC). De validiteit was hoog, met een ICC van 0,86.
Bron: