De adviezen voor veilige alcoholconsumptie moeten mogelijk op de schop nu blijkt dat een alcoholinname van 7-14 eenheden per week in verband kan worden gebracht met de ontwikkeling van hartfalen (HF).
In een secundaire analyse van de STOP-HF-studie zijn 744 volwassenen met ofwel risico op het ontwikkelen van HF wegens bepaalde risicofactoren ofwel met pre-HF (risicofactoren en hartafwijkingen maar geen symptomen) geïncludeerd. Hun gemiddelde leeftijd was 66,5 jaar en 53% was vrouw. Voormalige drinkers en patiënten met HF én symptomen werden geëxcludeerd. De follow-up bedroeg 5,4 jaar. 27% van de patiënten gaf aan geen alcohol te drinken, 48% dronk weinig (minder dan 7 eenheden per week) en 25% dronk matig (7-14 eenheden per week) tot veel (meer dan 14 eenheden per week).
In de pre-HF-groep was matige of hoge alcoholinname geassocieerd met een vierenhalf keer hoger risico op verslechtering van de gezondheid van het hart. Deze relatie was er ook als matige en hoge alcoholinname apart werden bekeken. In de risicogroep bleek geen verband te zijn tussen matige of hoge alcoholinname met progressie tot pre-HF of tot symptomatisch HF.
Bethany Wong (Dublin) becommentarieerde de uitkomsten door te stellen dat deze studie bijdraagt aan het bewijs dat (nog) voorzichtiger moet worden omgesprongen met alcoholconsumptie om schade aan het hart zoveel mogelijk te voorkomen. Simpel gesteld: wie niet drinkt, moet er ook niet aan beginnen. Wie wel drinkt, moet zijn of haar alcoholinname (fors) matigen: ‘Beperk je tot minder dan één fles wijn of minder dan drieënenhalf blikje bier (4,5%) van 500 ml per week’, zo luidde haar advies.
Bron
Wong B. Moderate alcohol consumption is associated with progression of left ventricular dysfunction in a European stage B heart failure population. HF Congress 2022.