Bij COPD-patiënten gaan vroege symptomen van een longaanval gepaard met veranderingen in de stem. Dit blijkt uit een studie van onderzoekers van het Maastricht UMC+. Hoewel de techniek die zij gebruiken nog verder moet worden uitgewerkt, kan stemanalyse in de toekomst mogelijk helpen om longaanvallen tijdig te herkennen en patiënten zo vroeg mogelijk te behandelen.
Longaanvallen bij COPD leiden onder andere tot een verslechtering van de longfunctie, een verminderde kwaliteit van leven en een verhoogd risico op cardiovasculaire problemen en overlijden. Daarom is het belangrijk om longaanvallen zo snel mogelijk te detecteren en behandelen.
Onderzoekers van het Maastricht UMC+ bestudeerden of zij met behulp van veranderingen in de stem van patiënten vroege tekenen van een longaanval kunnen opsporen. Hiertoe analyseerden zij 2.808 geluidsfragmenten van 27 COPD-patiënten. De patiënten maakten gedurende een periode van 12 weken dagelijks een aantal opnames van hun stem. Dit deden zij met behulp van een app op een smartphone. Daarnaast vulden zij dagelijks een vragenlijst in over hun symptomen (de EXAcerbations of Chronic Obstructive Pulmonary Disease tool; EXACT).
De onderzoekers analyseerden, met behulp van artificial intelligence, of veranderingen in het stemgeluid samengingen met veranderingen in de gezondheidstoestand van de patiënten. Met behulp van machine learning trainden zij een computermodel om bepaalde kenmerken in het stemgeluid te herkennen (spectrale en fonetische kenmerken). Vervolgens keken zij met behulp van een regressiemodel dat gebruikmaakte van neurale netwerken of deze kenmerken veranderingen in de EXACT-score konden voorspellen.
Uit de analyse bleek dat de stem van de patiënten inderdaad veranderde op het moment dat hun symptomen toenamen. Dit gebeurde al vanaf de eerste dag van een exacerbatie.
Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat het mogelijk is om met behulp van stemanalyse veranderingen in de gezondheid van COPD-patiënten op te sporen. De onderzoekers willen hun resultaten valideren bij een grotere groep patiënten. Zo kan de techniek in de toekomst mogelijk worden ingezet om patiënten in de thuissituatie te helpen bij het opsporen van exacerbaties.
Bron: