Minder zout nuttigen levert al snel resultaat op. Bij ongeveer driekwart van de mensen met een dieet dat weinig zout bevat, daalde de bloeddruk binnen 1 week significant. Dat gold ook voor mensen die al bloeddrukverlagende medicatie gebruiken.1 De resultaten werden gelijktijdig aan het congres gepubliceerd in JAMA.2
Amerikaans onderzoek bij 200 volwassenen in de leeftijd van 50 tot 75 jaar onderzocht de effecten van de variatie in zoutinname via de voeding (hogere en lagere zoutinname) in relatie tot veranderingen in de bloeddruk. De deelnemers werden gerandomiseerd naar een dieet met ofwel een hoog zoutgehalte (max. 2200 mg per dag toegevoegd aan hun gebruikelijke voeding) of een dieet met een laag zoutgehalte (max. 500 mg per dag) gedurende 1 week. Daarna switchten de deelnemers van dieet. Hun bloeddruk werd op de laatste dag van elk dieet gedurende 24 uur gemeten. Bijzonder aan dit onderzoek was dat er ook mensen deelnamen die al antihypertensiva gebruikten. Ook waren er mensen bij met diabetes type 1 en 2. De mediane systolische bloeddruk bedroeg 125 mmHg bij de mensen die hun gebruikelijke dieet volgden, 126 mmHg bij degenen met het zoutrijke dieet en 119 mmHg bij mensen met een natriumbeperkt dieet.
Uit de resultaten volgde onder meer dat de systolische bloeddruk significant met 7 tot 8 mmHg verlaagd werd bij de deelnemers die het zoutarme dieet volgden in vergelijking met deelnemers die een dieet met veel zout nuttigden. Vergeleken met deelnemers die hun gebruikelijke dieet volgden, was er sprake van een bloeddrukverlaging van 6 mmHg. Deze verlagingen van de systolische bloeddruk zijn vergelijkbaar met de verlagingen die worden bereikt met de gebruikelijke eerstelijnsbehandeling met antihypertensiva.
Bronnen:
- Gupta DK, Allen NB, Lewis CE, et al. Effects of dietary sodium on systolic blood pressure in middle-aged individuals: A randomized order cross-over trial. AHA Congress 2023, abstract LBS.04.
- Gupta DK, Lewis CE, Varady KA, et al. Effect of dietary sodium on blood pressure. A crossover trial. JAMA. Published online November 11, 2023. doi:10.1001/jama.2023.23651.