Toename van nachtelijke hoestfrequentie die via een app wordt gemeten, blijkt een indicatie te zijn voor verslechtering van astma. De inzet van een dergelijk hulpmiddel biedt nieuwe mogelijkheden om patiënten en hun behandelaars te helpen bij het monitoren en het onder controle houden van de ziekte.
De app die hoesten registreert, is onderzocht door Rassouli et al. bij 94 astmapatiënten uit twee Zwitserse klinieken. Alle deelnemers ontvingen toegang tot de speciaal voor dit doel ontwikkelde app en hadden deze op hun smartphone geïnstalleerd. Zij bezochten hun astmacentrum aan het begin van de studie en na 29 dagen, de laatste dag van het onderzoek. Op beide momenten werd genoteerd welke behandelingen zij voor hun astma gebruikten, werden eventuele astmasymptomen (zoals kortademigheid) vastgesteld en werd nagegaan of de astma invloed had op hun dagelijks leven.
Tijdens de gehele studieperiode sliepen de deelnemers met hun telefoon in de buurt van hun bed. Tevens werd aan de deelnemers gevraagd hun nachtelijke symptomen in de app te rapporteren. De astmacontrole werd wekelijks beoordeeld met behulp van de Asthma Control Test (ACT).
Er bleek tussen de deelnemers een aanzienlijke variatie te zijn in nachtelijk hoesten; sommigen hadden er veel last van, anderen nauwelijks. Er was een sterke correlatie tussen een toename in nachtelijk hoesten gedurende een week en een daaropvolgende verslechtering van de astmasymptomen. Een toename van 100 hoestbuien per week was geassocieerd met een afname van 0,56 punten op de ACT voor die week (p = 0) en een afname van 0,25 punten op de ACT voor de week erna (p = 0,024).
Nu deze vorm van monitoring succesvol is gebleken, zijn de onderzoekers voornemens om dezelfde technologie ook in te zetten bij mensen met chronische obstructieve longziekte (COPD).1
Bron
1 Rassouli F, et al. Smartphone-based cough detection predicts asthma control – description of a novel, scalable digital biomarker. ERS 2020, presentatie 4569.