Vertragingen bij de diagnose en behandeling van kanker komen nog altijd veel voor, blijkt uit een deelstudie van het INCISIVE EU-project. Voordat kunstmatige intelligentie (AI) adequaat kan worden ingezet, is meer inzicht nodig.
INCISIVE is een onderzoeksproject van 42 maanden, gefinancierd onder de call DT-TDS-05-2020 – AI for Health Images, en heeft tot doel het ontwikkelen en valideren van een op AI gebaseerde toolbox die de nauwkeurigheid, specificiteit, gevoeligheid en kosteneffectiviteit van bestaande beeldvormingsmethoden bij kanker verbetert.
Een onderdeel van het project is het in kaart brengen van de zorgtrajecten voor borst-, prostaat-, darm- en longkanker in de landen die deelnemen aan INCISIVE. De onderzoekers interviewden hiervoor 10 oncologen uit de partnerlanden, te weten Griekenland, Cyprus, Spanje, Italië, Finland, Verenigd Koninkrijk en Servië.
Bij alle onderzochte zorgroutes kwamen heel duidelijk vertragingen bij de diagnose en behandeling van kanker naar voren. Met uitzondering van Groot-Brittannië beschikte bovendien geen van de onderzochte landen over officiële gegevens ten aanzien van vertragingen bij de diagnose en behandeling van kanker.
Ook was er een behoorlijke variatie in de beschikbaarheid van beeldvorming en andere diagnostische middelen in de 7 geanalyseerde landen. De geïnterviewden uitten bovendien hun zorgen over de landelijke screening op de 4 onderzochte kankertypes.
AI kan een revolutie in de kankerzorg teweegbrengen, aldus de auteurs. Wel is het van cruciaal belang dat alle landen beschikken over een systematische rapportage van diagnostische en therapeutische vertragingen, benadrukken ze, aangezien geen enkel probleem effectief kan worden aangepakt zonder kennis over de omvang ervan.
Bron:
Nabhani S, et al. Exploring cancer care pathways in seven European countries: Identifying obstacles and opportunities for the role of artificial intelligence. ESMO 2023, abstract 1218P.