Mensen met congestief hartfalen die in het dagelijks leven te maken krijgen met voedselonzekerheid (gedefinieerd als onzekerheid of ze kunnen beschikken over voldoende en/of goed voedsel), blijken een hogere gemiddelde body mass index en lagere albumineniveaus te hebben dan patiënten die wel voedselzeker zijn.1
Reductie van cardiovasculaire (CV)-risicofactoren en een gezonde leefstijl kunnen fors bijdragen aan de vermindering van CV-ziekten, waaronder congestief hartfalen (CHF). Voor veel mensen is dat echter lang niet makkelijk. Zo wordt voedselonzekerheid – gedefinieerd als een economische en sociale factor op huishoudensniveau waarbij sprake is van beperkte of onzekere toegang tot het juiste voedsel – in verband gebracht met een grotere prevalentie van overgewicht en obesitas, een belangrijke factor bij de pathogenese van CHF. Amerikaanse onderzoekers stelden zich tot doel het verschil in body mass index (BMI) en voedings- en hartspecifieke markers te onderzoeken bij patiënten met CHF die voedselzeker zijn en patiënten met CHF die voedselonzeker zijn.
Hiervoor werd het zogenaamde All of Us Research Program (AoURP) gebruikt. In totaal werd een cohort van 372.380 deelnemers geanalyseerd, dat de diversiteit van de Amerikaanse bevolking vertegenwoordigde wat betreft afkomst, demografie, sociaal-economische status en andere kenmerken. Van deze 372.380 mensen hadden er 12.529 CHF. 1.472 van de CHF-patiënten beantwoordden 2 gevalideerde screeningsvragen over voedselonzekerheid. Deze deelnemers werden vervolgens onderverdeeld in een voedselzekere groep (n = 1.297) en een voedselonzekere groep (n = 175). Het criterium om in voedselzekere groep te komen, was het antwoorden met ‘nooit’ op beide screeningsvragen.
Het bleek dat de deelnemers met voedselonzekerheid jonger waren, minder vaak alcohol dronken en lager opgeleid waren. Ook was het waarschijnlijker dat ze zwart waren, van het vrouwelijk geslacht of van Spaanse afkomst. De gemiddelde BMI in de voedselonzekere groep was 35,0 versus 31,3 kg/m2 in voedselzekere groep. Voor het albumineniveau lagen deze gemiddelden op respectievelijk 34,2 versus 38,4 g/l.
Bron:
Rtabi H, Driggin E, Kurian DC, et al. Food insecurity is associated with a higher body mass index and lower albumin levels in patients with congestive heart failure in the All of Us research program. ESC Congress 2023.