Een Aziatische studie laat hoge responsen en overlevingspercentages zien bij patiënten met acute promyelocytenleukemie (APL) die een volledig orale combinatietherapie bestaande uit arseentrioxide, all-trans retinoïnezuur en ascorbinezuur ontvingen, zonder of met minimaal gebruik van chemotherapie.
Historisch gezien bestaat de standaardzorg voor APL uit intraveneuze toediening van arseentrioxide en chemotherapie, wat gepaard gaat met ziekenhuisopnames en behandelingsgerelateerde complicaties.
De studie, die werd uitgevoerd op locaties in Singapore en Hong Kong, en op het vasteland van China, is de eerste die de resultaten evalueert van een volledig oraal behandelingsregime bij APL-patiënten met zowel hoog- als standaardrisico.
In totaal ontvingen 114 patiënten, onder wie 5 kinderen, een orale behandeling op basis van arseentrioxide, all-trans retinoïnezuur en ascorbinezuur (AAA alleen, n = 90; AAA + daunorubicine, n = 24). Ze bereikten allen een complete respons. Na 32 maanden follow-up waren de 3-jaars totale overleving (OS) en de 3-jaars recidiefvrije overleving respectievelijk 99 en 97%.
De meest voorkomende bijwerkingen waren lichte hoofdpijn en verhoogde leverenzymen. Differentiatiesyndroom, een bekende complicatie, trad op bij meer dan de helft van de patiënten, maar kon succesvol worden behandeld met intraveneuze steroïden. Ernstige bijwerkingen werden niet gemeld.
Hiermee is aangetoond dat orale toediening van arseentrioxide veilig en bovendien even effectief is als intraveneuze toediening ervan. Het minimaliseren van chemotherapie vermindert bovendien ziekenhuisopnames, bijwerkingen en kosten.
Bron: