Een PCI verbetert de anginagerelateerde kwaliteit van leven bij patiënten met een STEMI en meervatslijden. Wel was na een volledige revascularisatie – in vergelijking met het behandelen van alleen de aangedane bloedvaten – de kans groter om 3 jaar later vrij te zijn van angina, zo is gevonden in de COMPLETE-studie.
In de COMPLETE-studie zijn ruim 4000 patiënten (gemiddelde leeftijd 62 jaar) met een ST-elevatie myocardinfarct (STEMI) en meervatslijden gerandomiseerd. Alle patiënten hadden een succesvolle primaire percutane coronaire interventie (PCI) van het aangedane bloedvat ondergaan en werden vervolgens gerandomiseerd naar een volledige revascularisatie van alle angiografisch relevante niet-schuldige laesies of naar geen verdere revascularisatie.
De hoofdanalyse toonde aan dat patiënten die waren gerandomiseerd naar een volledige revascularisatie een lager risico hadden op cardiovasculaire (CV-)sterfte of een myocardinfarct gedurende een follow-up van 3 jaar in vergelijk met een PCI van alleen het aangedane bloedvat.
In de huidige analyse is gekeken naar door de patiënt gerapporteerde uitkomsten. In beide groepen was de anginafrequentie na 6 maanden verbeterd ten opzichte van baseline. Wel waren scores hoger in de groep die een volledige PCI had gekregen, in vergelijking met degenen bij wie alleen het aangedane bloedvat was behandeld (p = 0,039).
Shamir Mehta (Hamilton, Canada) vindt dat de huidige resultaten complementair zijn aan de harde resultaten, waarbij een zeer duidelijk voordeel in het voorkómen van angina naar voren is gekomen.
In een commentaar noemde Timothy Henry (Cincinnati, VS) de COMPLETE-studie een geschenk dat nuttige gegevens blijft geven. Hij was wel verrast over het duidelijke verschil in angina, vooral omdat zo’n 400 deelnemende patiënten overgingen van de strategie om alleen het aangedane bloedvat te behandelen naar een volledige PCI.
Bron