Fecestransplantatie waarbij de feces van een enkele superdonor wordt gebruikt, is een effectieve en goed getolereerde behandeling voor patiënten met prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Een grote placebo-gecontroleerde studie die werd gepresenteerd tijdens de openingssessie van de UEG Week, toonde hoge responspercentages en een duidelijke verbetering van de symptomen.
Dysbiose van het microbioom speelt naar verluidt een belangrijke rol bij de pathofysiologie van PDS. Echter, de resultaten uit eerdere onderzoeken naar fecestransplantatie voor de behandeling van PDS waren tegenstrijdig. In de huidige studie is onderzocht of de kans op succes toeneemt door selectie van een enkele, goed gedefinieerde donor, die voldoet aan de Europese richtlijnen voor fecestransplantatie en een gunstig fecaal microbieel profiel heeft.
In deze studie werden 164 personen met PDS en matige tot ernstige PDS-symptomen (PDS-SSS ≥ 175) gerandomiseerd naar behandeling met een oplossing met hun eigen feces (placebogroep) of behandeling met een oplossing met 30 of 60 g van het donor-fecestransplantaat. Anders dan in eerdere studies werd het transplantatiemateriaal opgeslagen in bevroren toestand (bij -80°C). Na ontdooien werd het materiaal met behulp van een gastroscoop in het proximale duodenum toegediend. Daardoor was voorafgaand aan de transplantatie geen darmvoorbereiding nodig.
Het primaire eindpunt voor werkzaamheid was het percentage patiënten bij wie 3 maanden na de fecestransplantatie de PDS-SSS met ≥ 50 punten waren afgenomen. Dat was het geval bij 23,6% van de patiënten in de placebogroep, 76,9% van de patiënten die 30 g kregen en bij 89,1% van de patiënten die 60 g kregen. Een klinisch relevante verbetering van de symptomen, gedefinieerd als een PDS-SSS-afname ≥ 175 punten, trad op bij respectievelijk 5,5%, 35,2% en 47,3% van de patiënten. Ongeveer 20% van de patiënten had na de fecestransplantatie last van milde zelflimiterende gastro-intestinale symptomen, zoals buikpijn, diarree of obstipatie. Deze bijwerkingen traden met tussenpozen op gedurende de eerste 2 dagen na de fecestransplantatie.
El-Salhy M, et al. Effects of faecal microbiota transplantation in patients with irritable bowel syndrome (IBS): a randomised, double-blind placebo-controlled study. Abstract OP004. UEG Week 2019, 21 oktober, Barcelona, Spanje.