In een cohort jonge kinderen uit Singapore is een verband gevonden tussen diverse risicofactoren en de allergische uitkomsten. Een vroege sensibilisatie, vooral voor huisstofmijt, verhoogt het risico op het ontstaan van eczeem, wheezing en allergische rinitis.
Allergische sensibilisatie is gekoppeld aan de ontwikkeling van allergieën. Een vroege sensibilisatie is in verband gebracht met slechtere uitkomsten. Door meer inzicht in de trajecten van allergische sensibilisatie kunnen risicofactoren vastgesteld worden, waardoor vroege preventieve interventies mogelijk zijn.
In deze studie is vastgesteld of er binnen het Growing Up in Singapore Towards healthy Outcomes (GUSTO)-cohort verschillende allergische sensibilisatietrajecten bestaan. Er werden vier trajecten geïdentificeerd:
- vroege sensibilisatie voor voedsel en huisstofmijt bij 4,7%;
- vroege sensibilisatie voor huisstofmijt bij 15,3%;
- late sensibilisatie voor huisstofmijt bij 21,3%; en
- geen/lage sensibilisatie (58,7%).
Niet-aanpasbare demografische factoren gingen gepaard met de ontwikkeling van sensibilisatie voor voedsel en huisstofmijt; mannelijk geslacht en Maleisische afkomst gingen gepaard met een hoger risico.
Omgevings- en immuunfactoren gingen gepaard met de ontwikkeling van sensibilisatie voor huisstofmijt; hondenbezit in het eerste levensjaar ging gepaard met een lager risico, terwijl een vroege aanvang van eczeem gepaard ging met een hoger risico.
Zowel omgevingsfactoren als niet-aanpasbare demografische factoren gingen gepaard met de ontwikkeling van een late sensibilisatie voor huisstofmijt; Indiase afkomst ging gepaard met een lager risico, terwijl kinderopvang en vroege aanvang van eczeem gepaard gingen met een hoger risico.
Sensibilisatie voor huisstofmijt (en daarnaast eventueel voor voedsel) ging gepaard met de ontwikkeling van wheezing na 3-8 jaar. Sensibilisatie voor huisstofmijt ging ook gepaard met de ontwikkeling van eczeem in de eerste 8 jaar en allergische rinitis na 5-8 jaar.
Een late sensibilisatie voor huisstofmijt ging niet gepaard met de ontwikkeling van een allergische uitkomst.
Gezien deze uitkomsten vinden de onderzoekers dat preventie- en interventiemaatregelen tegen de ontwikkeling van allergieën vanaf de kindertijd zouden moeten beginnen.
Bron: