Kwantificering van het volume van de grote arterie met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) kan artsen helpen om pulmonale (arteriële) hypertensie (P(A)H) vast te stellen bij mensen met een verhoogd risico op deze aandoening. Deze niet-invasieve methode moet nog wel verder worden gevalideerd in een grotere trial.
Een team Belgische en Nederlandse onderzoekers vergeleken in deze studie de analyse van HRCT-scans met behulp van AI met de gebruikelijke invasieve methode van hartkatheterisatie. De scans werden geanalyseerd met de zogeheten LungQ-applicatie van het Nijmeegse bedrijf Thirona. Hiermee werden alle pulmonale arteriën geïdentificeerd en werd elke vasculaire tak vervolgens gedetailleerd gekwantificeerd. De focus in deze analyse lag op arteriën van > 2 mm in diameter. Deze werden gecorreleerd met gemiddelde pulmonale arteriële druk (mPAP) en met pulmonale vasculaire weerstand (PVR). Om patiënten te vergelijken gebruikten de onderzoekers twee methoden van ‘normalisering’, namelijk op basis van totaal vasculair volume en van lichaamslengte.
De onderzoekers analyseerden 29 Belgische patiënten uit een retrospectief cohort, van wie er 9 PAH groep 1 hadden, 4 PH groep 2, en 8 PH groep 3. De gemiddelde leeftijd was 67 jaar, 38% was vrouwelijk. De Pearson-correlatiecoëfficiënt gaf een significante correlatie aan tussen volumepercentage van grote arteriën bij normalisering door totaal vasculair volume met mPAP (r = 0,57, p < 0,01) en PVR (r = 0,57, p < 0,01). Normalisering op basis van lengte liet een correlatie zien van mPAP met volume van de longarteriën (r = 0,55, p < 0,01) maar niet met PVR (r = 0,30, p = 0,11). De onderzoekers concluderen dat het volume van de grote arteriën op HRCT-scans dat is gekwantificeerd met AI correleert met zowel mPAP en PVR. Dit is een stap richting vroege detectie van PH met behulp van AI.
Bron: