Vroegtijdige detectie van reumatoïde artritis met MRI

Delen via:
EULAR 2022

Een grote prospectieve cohortstudie, uitgevoerd in het LUMC en Erasmus MC, laat zien dat MRI waardevol is voor het vroegtijdig opsporen van reumatoïde artritis bij ACPA-negatieve patiënten met UA met oligoartritis. Een negatieve MRI kan helpen overbehandeling te voorkomen.

Het identificeren van patiënten die reumatoïde artritis (RA) zullen ontwikkelen onder patiënten die zich presenteren met ongedifferentieerde artritis (UA) blijft een klinisch dilemma. Hoewel MRI volgens de EULAR-aanbevelingen nuttig is, is dit alleen vastgesteld bij UA-patiënten die niet voldoen aan de 1987-RA-criteria, terwijl een deel van deze patiënten momenteel RA heeft omdat bij hen wordt voldaan aan de 2010-criteria. De Leidse en Rotterdamse onderzoekers wilden weten wat de voorspellende waarde is van MRI voor de progressie naar RA in de huidige UA-populatie: dat wil zeggen een groep die niet voldoet aan RA-classificatiecriteria (noch de 1987-, noch de 2010-criteria) en geen andere diagnose heeft. Ook wilden de onderzoekers de waarde van MRI-onderzoeken bij patiënten met een klinische diagnose UA, ongeacht de classificatiecriteria.

Twee UA-populaties

Zij onderzochten twee UA-populaties: een UA-populatie (n = 405) die op criteria en een die op expert-opinie (behandelend reumatologen) was gebaseerd (n = 564). Alle patiënten waren afkomstig uit een groot cohort met vroege artritis die op baseline contrastversterkte MRI-scans van handen en voeten ondergingen. De MRI’s werden gescoord voor osteïtis, synoviitis en tenosynoviitis. De RA-ontwikkeling werd gedurende 1 jaar gevolgd. Testkenmerken van MRI’s werden afzonderlijk bepaald voor subgroepen op basis van gewrichtsbetrokkenheid en auto-antilichaamstatus.

In op criteria gebaseerd groep ontwikkelde 21% RA. MRI-gedetecteerde synoviitis en MRI-gedetecteerde tenosynoviitis waren voorspellend. MRI-gedetecteerde tenosynoviitis was onafhankelijk geassocieerd met RA-progressie (OR 2,79; 95%-BI 1,40-5,58), vooral bij ACPA-negatieve UA-patiënten (OR 2,91; 95%-BI 1,42-5,96).

Eerdere risico’s van RA-ontwikkeling voor UA-patiënten met mono-, oligo- en polyartritis waren respectievelijk 3, 19 en 46%. MRI-resultaten veranderden deze risico’s naar respectievelijk 6, 27 en 50%. Het effect van MRI was dus het meest uitgesproken in de oligoartritis-subgroep met een positief respectievelijk negatief voorspellende waarde van 27 en 93%.

Bron

Den Hollander N, Verstappen M, Sidhu N, et al. Hand and foot MRI in contemporary undifferentiated arthritis: in which patients is MRI valuable to detect rheumatoid arthritis early? – A large prospective study. EULAR 2022. Oral presentation OP0083.

Fase II-studie naar nipocalimab veelbelovend voor Sjögren

nov 2024 | Sjögren

Lees meer over Fase II-studie naar nipocalimab veelbelovend voor Sjögren

Mag het een milligrammetje minder?

nov 2024 | RA

Lees meer over Mag het een milligrammetje minder?

AI in de reumatologie: blik op de (nabije) toekomst

nov 2024

Lees meer over AI in de reumatologie: blik op de (nabije) toekomst

IL17A-remmer lijkt ook effectief bij kinderen met ziekte van Still

nov 2024 | Arthritis psoriatica, Artritis, JIA

Lees meer over IL17A-remmer lijkt ook effectief bij kinderen met ziekte van Still

Nieuwe ACR-richtlijn voor lupusnefritis benadrukt combinatiebehandeling

nov 2024 | Chronische nierschade, SLE

Lees meer over Nieuwe ACR-richtlijn voor lupusnefritis benadrukt combinatiebehandeling

Late breaker: emapalumab effectief bij macrofaagactivatiesyndroom

nov 2024 | JIA

Lees meer over Late breaker: emapalumab effectief bij macrofaagactivatiesyndroom

Insulineresistentie gerelateerd aan 31 ziektes

sep 2024 | Bacteriële infecties, Bewegingsstoornissen, Diabetes, Jicht, Pancreatitis

Lees meer over Insulineresistentie gerelateerd aan 31 ziektes

RECLARIT: app ondersteunt RA-patiënten bij zelfmanagement

jun 2024 | RA

Lees meer over RECLARIT: app ondersteunt RA-patiënten bij zelfmanagement

Actieve anti-IL-6-immuuntherapie voor knieartrose: een fase I-trial

jun 2024 | Artrose, Immuuntherapie

Lees meer over Actieve anti-IL-6-immuuntherapie voor knieartrose: een fase I-trial