Interleukine-antagonist dupilumab laat significante, vergelijkbare en aanhoudende verbeteringen van Eczema Area and Severity Index (EASI)-scores zien bij zowel Japanse als Nederlandse patiënten. Toch vonden Nederlandse onderzoekers opvallende verschillen in het effect op patiëntgerapporteerde uitkomsten (PROM’s) tussen de landen, waarbij Japanse patiënten betere resultaten halen. Hoe kan dat?
Hoewel dupilumab in klinische studies even effectief is bij het behandelen van matig tot ernstig constitutioneel eczeem bij alle raciale subgroepen, ontbrak een directe vergelijking in de dagelijkse praktijk. Rotterdamse onderzoekers hebben daarom prospectief van oktober 2017 tot juni 2020 de effectiviteit onderzocht bij patiënten in het Erasmus MC (n = 208) en het Osaka Habikino Medisch Centrum in Osaka, Japan (n = 153) tot 80 weken behandeling. Bij elk bezoek zijn de ziekte-ernst, symptomen en de impact op kwaliteit van leven gemeten met behulp van de EASI-score, de Patient-Oriented Eczema Measure (POEM), de Numeric Rating Scale (NRS) Pruritus en de Dermatology Life Quality Index (DLQI)-score.
Uiteenlopende PROM’s
Bij aanvang was de EASI-score hoger bij Japanse patiënten (23,8 t.o.v. 14,8), terwijl de PROM’s hoger waren bij Nederlandse patiënten. De gemiddelde EASI-scores van Nederlandse en Japanse patiënten daalden snel naar een score die wijst op ‘milde ziekte’ (EASI < 7), met een vergelijkbaar beloop van 12 weken tot het einde van de follow-up. Hoewel alle uitkomstmaten een verbetering lieten zien met ten minste één minimaal klinisch relevant verschil, vertoonden de PROM’s relatief hoge niveaus en klinisch relevante, betere uitkomsten bij Japanse patiënten.
Culturele verschillen
De onderzoekers vermoeden dat het verschil het gevolg kan zijn van culturele en gezondheidszorgsysteem-gerelateerde verschillen. Zo hebben Nederlandse patiënten een rijkere therapeutische historie en zijn Japanse patiënten therapietrouwer met gelijktijdige topicale therapie. Ook de verschillen in coping tussen de twee landen spelen een rol. De onderzoekers raden dan ook aan om naast behandeluitkomsten ook zorgsysteem- en cultuurgerelateerde kenmerken in PROM’s mee te nemen.
Bron: