De duale SGLT1/2-remmer sotagliflozine heeft als aanvulling op insulinetherapie bewezen glykemische, cardiovasculaire en renale voordelen bij diabetes type 1 en 2 en verlaagt het gewicht. Wel is er een verhoogd risico op diabetische ketoacidose (DKA) bij DM1.1 Onderzocht is of dit risico opweegt tegen de voordelen.
Bij volwassenen met DM1 verbetert sotagliflozine de glykemische controle zonder een verhoogd risico op hypoglykemieën, vermindert sotagliflozine gewicht en bloeddruk (BP) en verhoogt het de time in range (TIR) (inTandem1, 2 en 3- studies). In de analyse die Elisabeth Buur Stougaard van het Steno Diabetes Centrum in Kopenhagen, Denemarken, presenteerde tijden de EASD Scientific Sessions is een inschatting gemaakt van het risico op cardiovasculaire ziekten (CVD) en eindstadium nierziekte (ESKD) bij volwassenen met DM1 die behandeld werden met sotagliflozine (SOTA) om te bepalen of de voordelen opwegen tegen het risico op DKA.2
Drie cohorten
Hiervoor zijn gegevens gebruikt uit de 3 fase III-inTandem-studies waarin 2977 volwassenen met DM1 zijn gerandomiseerd naar eenmaal daags placebo, SOTA 200 mg of SOTA 400 mg gedurende 24 weken. Voor de analyse zijn drie cohorten gebruikt: SOTA 200 mg, SOTA 400 mg en SOTA gepoold. Een subgroepanalyse werd uitgevoerd bij patiënten met een BMI ≥ 27 kg/m2.
5- en 10-jaarsrisico
De cumulatieve risico’s op het ontwikkelen van CVD en ESKD zijn berekend met de Steno T1 Risk Engines, gevalideerde modellen voor het voorspellen van het 5- en 10-jaarsrisico op CVD en het 5-jaarsrisico op ESKD. Wat betreft het risico op CVD zijn alleen patiënten geïncludeerd zonder CVD bij aanvang van de studie (98% van het totale cohort).
Voordelen
Na 24 weken verminderde SOTA significant de 5- en 10-jaars CVD-risicoscores met ongeveer 4-7% versus placebo. De ESKD-risicoscore was numeriek verlaagd met SOTA 200 mg en significant verlaagd met SOTA 400 mg ten opzichte van placebo. Vergelijkbare resultaten werden waargenomen met SOTA gepoold en bij patiënten met baseline BMI ≥27 kg/m2. Dit ondersteunt het gebruik van SOTA in de klinische praktijk.