9 van de 10 homo- en biseksuele mannen en andere mannen die seks met mannen hebben en in aanmerking komen voor het testen op apenpokken, blijken zich niet te laten testen. Integratie van het testen op apenpokken in het testen op hiv/soa lijkt dan ook een goed idee. Zo kunnen testbarrières mogelijk worden geslecht.
Het apenpokkenvirus werd in de uitbraak van 2022 vooral verspreid via nauw of intiem seksueel contact. Hierdoor werden homo- en biseksuele mannen en andere mannen die seks hebben met mannen door deze aandoening disproportioneel vaker getroffen. Als het testen op apenpokken wordt gecombineerd met de screening op hiv/seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) worden mogelijk meer ziektegevallen ontdekt.
Een Amerikaanse studie deed onderzoek onder een online groep van seksueel actieve homo- en biseksuele mannen en andere mannen die seks hebben met mannen. Zij beschreven hoe de praktijk van het testen op hiv/soa/apenpokken eruitziet, evenals prevalentie en toegang en barrières tot testen. De onderzoekers betrokken hiervoor mannen die in de afgelopen 3 maanden een hiv- of soa-test hadden gerapporteerd plus een onverklaarbare uitslag hadden in diezelfde 3 maanden. 90% van hen gaf aan niet op apenpokken te zijn getest.
Deze groep had de volgende kenmerken: 53% was 40 jaar of ouder, 79% gaf aan geen hiv te hebben, 81% had 2 of meer sekspartners en 74% meldde in de afgelopen 3 maanden anale seks zonder condoom te hebben gehad. Een belangrijke reden om niet op apenpokken te testen, was een gebrek aan vertrouwen in de toegang tot testfaciliteiten (53%). 79% van de ondervraagden had geen idee waar ze zich moesten laten testen en bij 58% speelde mee dat het lastig was om een afspraak te maken.
Bron
Ogale YP, Ridpath AD, Sanchez T, et al. Mpox Testing Among Men Who Have Sex With Men Who Reported Recent HIV or STI Testing. CROI Congress 2023, abstract 950.