Kwetsbaarheid (frailty) en pre-kwetsbaarheid (pre-frailty) blijken veel voor te komen bij ouderen met hiv en zijn gekoppeld aan een aantal patiëntkenmerken, waarvan gebrek aan fysieke activiteit een van de meest relevante factoren voor beide condities is.
Mensen met hiv hebben meer kans op kwetsbaarheid – gekenmerkt door functionele achteruitgang en een afgenomen vermogen om de dagelijkse activiteiten uit te voeren.1-3 De studie van Flor de Lima et al. evalueerde de prevalentie van kwetsbaarheid en pre-kwetsbaarheid in een cohort van mensen met hiv in Lissabon.4 Hierbij ging het om mensen ouder dan 40 jaar. Kwetsbaarheid werd beoordeeld met behulp van de Fried Frailty Fenotype (FFP)-schaal en functionele evaluatie van de Short Physical Performance Battery (SPBB).
In totaal deden 200 mensen aan de studie mee; 60% was man, de mediane leeftijd was 53 jaar (range 40-87 jaar), 92% had hiv-1, 76% stond op triple therapie. Daarnaast had 34% van de deelnemers hypertensie, rookte 22%, was 21% zwaarlijvig en 10% had diabetes. De prevalentie van kwetsbaarheid was 15%. De meest getroffen FFP-domeinen waren lage weerstand/uitputting (90%), zwakte (handgreep; 90%) en weinig fysieke activiteit (83%). Kwetsbaarheid bleek een directe significante relatie te hebben met geslacht, leeftijd, burgerlijke staat, beroerte, hypertensie, diabetes, metabool syndroom, vallen en hiv-type. De prevalentie van pre-kwetsbaarheid was 57% waarbij het meest getroffen FFP-domein weinig fysieke activiteit (52%) was. Pre-kwetsbaarheid had een significant verband met de migrantenstatus, obesitas, roken en co-infectie met het hepatitis B-virus (HBV).
De onderzoekers concludeerden dat door identificatie van de modificeerbare factoren – zoals weinig fysieke activiteit – interventies ontwikkeld kunnen worden die (pre-)kwetsbaarheid bij mensen met hiv kunnen helpen verminderen.
Bronnen:
- Kooij KW, et al. HIV infection is independently associated with frailty in middle-aged HIV type 1-infected individuals compared with similar but uninfected controls. 2016;30:41-250.
- Desquilbet L, et al. Relationship between a frailty-related phenotype and progressive deterioration of the immune system in HIV-infected men. J Acquir Immune Defic Syndr. 2009;50:299-306.
- Xue Q-L. The frailty syndrome: definition and natural history. Clin Geriatr Med. 2011;27:1-15.
- Flor de Lima B, et al. Frailty prevalence in people living with HIV from three HIV clinics in Lisbon. HIV Glasgow 2020. www.hivglasgow.org.