In een originele sessie over case reports besprak Jordan Mah van de Stanford University (VS) een intrigerende casus van een 3-jarig meisje dat werd besmet met Mycobacterium marinum. De oorzaak: de beet van een leguaan tijdens een vakantie op Costa Rica.
Een lekkere plak cake? Dat ziet een leguaan wel zitten. Ook al bevindt deze plak zich nog in handen van de 3-jarige peuter. Het meisje houdt er een oppervlakkige wond aan over. In de plaatselijke kliniek wordt de wond ontsmet en krijgt ze een amoxicillinekuur om een salmonellabesmetting te voorkomen. De wond geneest probleemloos binnen 2 weken.
Maar na 5 maanden zien de ouders opeens een bult op de rug van de linkerhand van hun dochter. De bult wordt in de maanden daarna groter, de huid rood en pijnlijk. De chirurg van het Stanford Kinderziekenhuis denkt aan een ganglioncyste. Maar tijdens de operatie komt er wit, dik, purulent materiaal uit de wond. Het kleeft aan de strekpezen van de ring- en middelvinger en is verkleefd aan de huid.
Histologisch onderzoek toont uitgebreide necrose en necrotiserende granulomateuze ontsteking. Kweken leveren een zuivere groei van M. marinum op. M. marinum is een niet-tuberculeuze mycobacterie, volop aanwezig in zowel zoet als zout water, die een tuberculose-achtige ziekte veroorzaakt bij vissen en waarvan bekend is dat zij mensen kan besmetten wanneer huidwonden worden blootgesteld aan besmet zoet of zout water.
De klinische presentatie uit zich meestal na 3 weken, maar dit kan ook weleens pas na 9 maanden zijn. “De symptomen zijn meestal minimaal en lokaal”, schetst Mah. “Veel voorkomende klachten zijn papulonodulaire huidlaesies op de hand die doen denken aan de schimmelinfectie sporotrichosis.”
Aangezien M. marinum resistent is tegen gewone antibiotica, zoals amoxicilline, is de peuter behandeld met rifampicine en claritromycine. Eind goed al goed: daar reageerde zij goed op. Jordan Mah geeft de zaal dan ook mee om dat ook schadelijke bacteriën die zelden voorkomen, toch kunnen leiden tot ernstige infecties.
Bron:
Mah J, Walding K, Liang B. et al. Never get between an iguana and his cake: a cautionary tale of a subcutaneous mass following an iguana bite. ECCMID 2023, abstract 6564.