Zelfs kleine verschillen in het spike-eiwit van SARS-CoV-2 kunnen van invloed zijn op de antilichaamrespons na een infectie. Dat de bètavariant een laag niveau van (kruis)neutralisatie veroorzaakt, zou kunnen leiden tot een hoger risico op herinfecties. ‘Dit is naar voren gekomen uit een gezamenlijk onderzoek van Amsterdam UMC, locatie AMC, GGD Amsterdam en RIVM.’
Gezien de opkomst van nieuwe SARS-CoV-2-varianten is het de vraag of dankzij reeds bestaande vaccin-geïnduceerde en natuurlijke immuniteit herinfecties voorkomen worden. In deze studie is de humorale immuunrespons na infecties met zorgelijke SARS-CoV-2-varianten geïnventariseerd.
De 51 geïncludeerde COVID-19-patiënten waren besmet met de wildtype of de alfa-, bèta- of delta-variant. Over het algemeen waren de neutralisatietiters het hoogste tegen het autologe virus.
Na stratificatie voor ziekenhuisopnames vertoonden niet-gehospitaliseerde patiënten die geïnfecteerd waren met het wildtype virus of met de alfavariant de sterkste autologe neutralisatie, gevolgd door met de deltavariant geïnfecteerde deelnemers. Daarentegen vertoonde slechts één deelnemer die was geïnfecteerd met de bètavariant, een sterke autologe neutralisatie.
De zorgelijke varianten verschilden ook wat betreft hun vermogen om kruisneutraliserende responsen te induceren. Met het wildtype geïnfecteerde patiënten vertoonden de breedste immuunrespons, gevolgd door deelnemers die waren geïnfecteerd met de alfa-, delta- en bètavariant.
Bovendien vertoonden deelnemers die waren geïnfecteerd met het wildtype of met de alfa- of deltavariant de laagste kruisneutralisatie tegen de bètavariant. In vergelijking met de autologe neutralisatie was deze kruisneutralisatie mediaan 5,0, 7,7 en 5,3 keer lager. De onderzoekers vonden dat met name de zogenaamde E484K-mutatie verantwoordelijk was voor deze lage kruisneutralisatie.
Er is verder onderzoek nodig naar het geheugen B-celcompartiment. Ook zijn klinische studies nodig. De breedste kruisneutraliserende respons die is waargenomen voor met het wildtype geïnfecteerde patiënten, wijst erop dat de immuniteit die wordt geïnduceerd door de huidige goedgekeurde COVID-19-vaccins reeds beschermt tegen veel herinfecties.
Bron