In de High Impact Clinical Trials-sessie kwam ook een Nederlandse spreker aan het woord: prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink (UMCG) presenteerde de resultaten van de ZENITH-CKD-trial. Deze fase IIb-studie bevestigt dat de combinatie van zibotentan en dapagliflozine een aantrekkelijke optie kan zijn om de progressie van chronische nierschade te vertragen.
Zibotentan is een selectieve endotheline-receptorantagonist. In de ZENITH-CKD-trial bekeek een internationale onderzoeksgroep hoe effectief zibotentan, in verschillende doses en gecombineerd met een SGLT2-remmer, is in het verlagen van albuminurie. Ze randomiseerden daarvoor 447 patiënten naar 0,25 mg zibotentan/10 mg dapagliflozine (n = 91), naar 1,5 mg zibotentan/10 mg dapagliflozine (n = 179) of naar 10 mg dapagliflozine/placebo (controlegroep; n = 177).
Na 12 weken bleek de daling van de urine albumine-creatinineratio (UACR) sterker in de groepen die ook zibotentan kregen, dan in de controlegroep met alleen dapagliflozine. In de groep met de laagste dosis van 0,25 mg zibotentan, daalde de UACR met 27% (90%-BI -38,4 tot -13,6) en in de groep met de hogere dosis van 1,5 mg zibotentan met 33,7% (90%-BI -42,5 tot -23,5). Vergeleken met de controlegroep namen brain natriuretric peptide (BNP), lichaamsgewicht en totaal gehalte aan lichaamswater niet toe in de 0,25 mg zibotentan-groep, terwijl er wel kleine toenames waren in de 1,5 mg zibotentan-groep. Verder werd de medicatie goed verdragen. Er trad 1 serious adverse event op in de 0,25 mg zibotentan-groep en 2 in de 1,5 mg zibotentan-groep.
“Deze resultaten suggereren dat een lage dosis zibotentan een waardevolle toevoeging kan zijn voor patiënten die al een optimale behandeling – inclusief SGLT2-remmers – krijgen om verdere daling van de nierfunctie af te remmen. De volgende stap is nu een fase III-studie waarin de effectiviteit en veiligheid op de langere termijn worden bekeken”, concludeerde Heerspink.
Bron: