Het afnemen van systematische biopten naast een gericht biopt bij verdenking op prostaatkanker (PCa) leidt niet vaker tot de diagnose PCa. Dit ondanks het feit dat het aantal gevallen van klinisch significante PCa (csPCa) dat op basis van alleen systematische biopten werd gevonden, niet helemaal verwaarloosbaar was.
Tegenwoordig is gerichte bioptname op geleide van multiparametrische MRI (mp-MRI) naast systematische biopsie algemeen geaccepteerd als eerste optie bij patiënten van wie nog niet eerder een biopt is afgenomen. Niettemin is er nog steeds discussie over de noodzaak van systematische biopsie in dergelijke gevallen. Daarom is in een gerandomiseerde gecontroleerde trial bij patiënten met een positieve mp-MRI gekeken hoe vaak PCa en csPCa ontdekt werden met alleen een gericht biopt (groep A; n = 201) dan wel met systematische biopten plus een gericht biopt (groep B; n = 190). De deelnemende patiënten kwamen uit één ziekenhuis en hadden niet eerder een biopsie ondergaan. Ze waren jonger dan 75 jaar, hadden een positieve mp-MRI en hun prostaatspecifiek antigeen (PSA) was < 15 ng/ml.
Het percentage patiënten met PCa was in groep A 64,7% en in groep B 71,1% (p = 0,17), het percentage met csPCa was 60,7 versus 63,2% (p = 0,61). In groep B werd – op basis van alleen systematische biopten – PCa gevonden bij 11,5% en csPCa bij 7,9%, en werd bij 2,6% csPCa contralateraal aan de indexlaesie aangetroffen. Verder werd bij 4,2% van de patiënten PCa ‘gepromoveerd’ tot csPCa basis van de systematische biopten. Het percentage complicaties rond de ingreep verschilde in groep A (19,4%) niet significant van groep B (17,4%).
De auteurs concluderen dat weliswaar bijna 8% van de gevallen van csPCa werd ontdekt op basis alleen systematische biopten, maar dat het ‘echte’ percentage gemiste (dat wil zeggen contralateraal gelegen) csPCa bij alleen gerichte bioptname 2,6% is. Ook stellen ze dat vooral bij indexlesies < 10 mm extra biopten in het ipsilaterale grijze gebied toegevoegde waarde hebben boven alleen gerichte biopten.
Bron