De JAK1- en JAK2-remmers baricitinib en upadacitinib maken in klinische trials een opmars voor de behandeling van matig tot ernstig constitutioneel eczeem. Nederlandse onderzoekers bestudeerden de werkzaamheid en veiligheid van beide middelen in de dagelijkse praktijk en presenteerden hun meest actuele bevindingen in een postersessie op de EADV 2022.
Voor deze studie hebben de onderzoekers gebruikgemaakt van het BioDay-register, waarin het UMC Utrecht en het UMC Groningen sinds 2018 patiënten met constitutioneel eczeem volgen en de effectiviteit, veiligheid en patiënttevredenheid onderzoeken van nieuwe medicijnen in de dagelijkse praktijk. In het BioDay-register worden patiënten uit verschillende delen van Nederland ten minste 5 jaar vervolgd.
Significante verbeteringen
Er is gekeken naar gegevens van patiënten die zijn behandeld met baricitinib (n = 51) of upadacitinib (n = 47) bij aanvang, en na 4, 8 en 16 weken behandeling. De effectiviteit van de behandeling is beoordeeld aan de hand van de Eczema Area and Severity Index (EASI) en de Numeric Rating Scale (NRS) pruritus en POEM. De score daarop veranderden significant in 16 weken. Het aandeel patiënten met EASI ≤ 7 en NRS-pruritus ≤ 4 was respectievelijk 29,4 en 20,5% voor behandeling met baricitinib en 76,7 en 73,7% voor behandeling met upadacitinib.
Hoog afhaakpercentage
Daarnaast stopten 43,2 en 29,8% van de patiënten met baricitinib respectievelijk upadacitinib vanwege ineffectiviteit (31,4 resp. 8,5%), bijwerkingen (9,8 resp. 14,9%) of beide (2,0 resp. 6,4%). De meest gemelde bijwerkingen bij baricitinib waren misselijkheid (11,8%), urineweginfecties (8%), herpes simplex en acne (7,8%). Bij upadacitinib waren dat acne (21,3%), herpes simplex (12,8%), misselijkheid en luchtweginfecties (8,5%).
En nu?
Hoewel beide middelen effectief zijn, lijkt de effectiviteit van baricitinib in dit zeer moeilijk te behandelen cohort nogal heterogeen. De onderzoekers denken dan ook dat goede profilering van patiënten in de toekomst het verschil kan maken.
Bron: