Data uit een fase II-studie lieten zien dat een enkele injectie van zilebesiran gedurende maximaal 6 maanden de bloeddruk bij volwassenen met milde tot matige hypertensie veilig en effectief verlaagt. Door de infrequente dosering zou zilebesiran wel eens de therapietrouw kunnen verbeteren en zo het cardiovasculair risico bij mensen met hypertensie kunnen reduceren.
Het doel van de KARDIA-1-studie was te onderzoeken wat de veiligheid en effectiviteit zijn van zilebesiran bij mensen met milde tot matige hoge bloeddruk, gedefinieerd als een systolische bloeddruk (SBP) van 135-160 mmHg, die niet eerder behandeld waren of op stabiele therapie met maximaal 2 antihypertensiva stonden.
Het betrof een placebogecontroleerd gerandomiseerd en dubbelblind onderzoek. In totaal namen 394 patiënten aan dit onderzoek deel; de gemiddelde bloeddruk was 141,8/81,8 mmHg. De deelnemers werden gerandomiseerd naar subcutane doseringen zilebesiran (4 groepen: 150, 300 of 600 mg eenmaal per 6 maanden of 300 mg eenmaal per 3 maanden) en placebo.
In de 6 maanden durende studie zagen onderzoekers onder meer dat bij enkelvoudige doses zilebesiran in vergelijking met de placebogroep een reductie optrad van gemiddeld > 10 mmHg van de 24-uurs SBP. Ook hadden zij > 90% reductie van de serumspiegels van angiotensine (AGT), een hormoon dat voornamelijk in de lever wordt geproduceerd en bijdraagt aan de bloeddrukregulatie. Tijdens de 3 maanden durende follow-up hadden deelnemers in groepen die de 300 en 600 mg doseringen zilebesiran kregen, een gemiddelde 24-uurs SBP die gemiddeld met ≥ 15 mmHg gereduceerd was. Na 6 maanden hadden de zilebesiran-gebruikers significant meer kans op een 24-uurs gemiddelde SBP-daling van gemiddeld ≥ 20 mmHg zonder dat ze aanvullende antihypertensiva gebruikten. Mensen die zilebesiran kregen, hadden na 6 maanden een grotere kans op 24-uurs gemiddelde SBP-metingen van ≤ 130 mmHg.
Bron: