Omdat het nieuwe middel romosozumab voor ernstige postmenopauzale osteoporose nog maar kort op de markt is, is er nog weinig real-world onderzoek gedaan. Dit Spaanse onderzoek laat zien wat het middel na 12 maanden behandeling doet op botdichtheid.
In Spanje is romosozumab sinds september 2022 goedgekeurd. Sindsdien loopt deze multicenter, observationele studie, uitgevoerd in meerdere Spaanse reumatologieklinieken. In de studie zijn 97 vrouwen met een zeer hoog fractuurrisico gevolgd en na 6 en 12 maanden behandeling beoordeeld op botdichtheid, klinische kenmerken en veiligheid. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen was 70,3 jaar.
Ernstige osteoporose
Duidelijk was de ernst van de osteoporose: een groot deel had al eerdere wervelfracturen (n = 78, 80,4%) of andere fracturen (n = 32, 33,3%). Opvallend was dat 16,7% van de patiënten niet eerder voor osteoporose was behandeld. Meer dan 60% had eerder een behandeling gehad, voornamelijk met bisfosfonaten (n = 26), denosumab (n = 9) of teriparatide (n = 6). Daarnaast hadden 17 (17,5%) patiënten osteoporose geïnduceerd door glucocorticoïden, bijvoorbeeld door reumatoïde artritis, het syndroom van Sjögren of systemische lupus erythematodes.
Versterking botweefsel
Voor 16 patiënten waren densitometrische gegevens na 12 maanden beschikbaar. De gemiddelde verandering in T-score voor de lumbale wervelkolom was +0,74 en voor de femurhals +0,52. Beide bleken statistisch significant verbeterd na een jaar behandeling. Verder keken de onderzoekers naar het risico op een ernstig cardiaal incident (MACE). Bij aanvang had 33% van de patiënten hypertensie, 33% dyslipidemie en 4,1% diabetes mellitus, en was 12,4% actief roker. Van de 35 patiënten voor wie na 1 jaar veiligheidsgegevens beschikbaar waren, had geen enkele patiënt MACE gehad.
Waardevolle optie
De resultaten tonen aan dat romosozumab een waardevolle optie is voor patiënten met een zeer hoog fractuurrisico, waaronder subgroepen zoals postmenopauzale vrouwen met glucocorticoïdgeïnduceerde osteoporose.
Bron: