Zo veilig zijn COVID-vaccins bij gebruik immuunsuppressiva

Delen via:
ACR 2023

Het risico op een herpeszosterinfectie na elk van de 3 Pfizer/BioNTech-vaccinaties tegen COVID-19 is niet verhoogd bij patiënten met arthritis psoriatica of axiale spondyloartritis.1

Er klinken tegenstrijdige geluiden over de bijwerkingen van de COVID-19-vaccins, met name bij patiënten met reumatische aandoeningen die behandeld worden met DMARD’s. Israëlische onderzoekers hebben daarom het effect van immuunsuppressiva getoetst aan de hand van de incidentie van het optreden van herpes zoster bij patiënten met arthritis psoriatica (PsA) of ankyloserende spondyloartritis (AS) na het krijgen van 3 doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin. PsA- en AS-patiënten hebben een verhoogd risico op herpes zoster.

Retrospectieve analyse

De onderzoekers hebben voor hun retrospectieve analyse de database gebruikt van de met 4,7 miljoen verzekerden grootste zorgverzekeraar van Israël. Er is gekeken naar patiënten met een diagnose PsA of AS vanaf december 2018 die tussen december 2020 en december 2021 3 doses van het mRNA-vaccin van Pfizer/BioNTech hebben gekregen. Voor elk individu zijn gegevens bekend als leeftijd, sekse, sociaaleconomische positie, chronische comorbiditeit en het gebruik van glucocorticosteroïden, en conventionele, biologic of targeted synthetic DMARD’s.

Voor en na

De incidentie van herpes zoster is berekend voor de 6 weken na elke vaccinatie en vergeleken met een vergelijkbare tijdsperiode bij deze groep patiënten, 2 jaar voor de vaccinaties. Ook is een vergelijking gemaakt met controlepersonen die zijn gevaccineerd en die met de patiëntengroep zijn gematcht op leeftijd en geslacht met een ratio 1:10.

Niet verhoogd

De studiepopulatie bestond uit 6.460 patiënten met axiale spondyloartritis (SpA): 4.648 (72,0%) met PsA, 1.812 (28,0%) met AS en 115 (1,8%) met zowel PsA als AS. De incidentie van herpes zoster was hoger onder SpA-patiënten in vergelijking met de algemene populatie, zowel voor (p = 0,004) als na (p = 0,027) de COVID-19-vaccinatie, zelfs na controle voor meerdere covariaten. Maar er was geen significant verschil in reactivatie van herpes zoster in de PsA- en AS-subgroepen voor en na mRNA-vaccinatie. Ook was het aantal voorvallen niet verhoogd bij SpA-patiënten die DMARD’s kregen in vergelijking tot patiënten die deze medicijnen niet kregen.

Bron:

1. Gazitt T, Hayat N, Haddad A, et al. Analysis of the effects of immunosuppressive therapy on herpes zoster events after each of three doses of the BNT162b2 mRNA vaccine in patients with spondyloarthritis (SpA). ACR Convergence 2023, abstract 0202.

Bisfosfonaten verlagen fractuurrisico door glucocorticoïden

jun 2017 | Osteoporose

Lees meer over Bisfosfonaten verlagen fractuurrisico door glucocorticoïden

Nieuwe biomarker voor atherosclerose bij SLE

jun 2017 | SLE

Lees meer over Nieuwe biomarker voor atherosclerose bij SLE

16 jaar ervaring met etanercept in JIA-register

jun 2017

Lees meer over 16 jaar ervaring met etanercept in JIA-register

RA-combinatietherapie leidt vaker tot remissie

jun 2017

Lees meer over RA-combinatietherapie leidt vaker tot remissie

Goede resultaten nieuwe DMOAD bij artrose

jun 2017 | Artrose

Lees meer over Goede resultaten nieuwe DMOAD bij artrose

Certolizumab pegol lijkt hele zwangerschap veilig

jun 2017

Lees meer over Certolizumab pegol lijkt hele zwangerschap veilig

TNF-remmer vertraagt progressie bij SpA

jun 2017 | Spondyloartritis

Lees meer over TNF-remmer vertraagt progressie bij SpA

Interventie in voorstadium kan RA voorkomen

jun 2017 | RA

Lees meer over Interventie in voorstadium kan RA voorkomen

Abatacept bij vroege erosieve RA

jun 2017 | RA

Lees meer over Abatacept bij vroege erosieve RA