Israëlische onderzoekers zijn erin geslaagd om op niet-invasieve wijze pro-inflammatoire cytokinen te herkennen bij kinderen met constitutioneel eczeem. Tot nu toe gebeurt dit vaak door middel van een biopt of met tape strips.
In deze prospectieve studie is onderzocht of het mogelijk is om op niet-invasieve wijze de belangrijkste cytokinen die aanwezig zijn op het huidoppervlak te identificeren. Vervolgens is de eiwitexpressie tussen laesie- en niet-laesiegebieden vergeleken.
Kleverig verband
Dit deden de onderzoekers door bij 40 kinderen met constitutioneel eczeem en 10 gezonde kinderen huidmonsters te nemen met een kleverig verband dat was gedrenkt een steriele fosfaatgebufferde zoutoplossing. Ze maten de concentraties van 15 cytokines die aanwezig waren in de doorgespoelde buffer door een multiplex immunoassay. Om het effect van de verschillende factoren op de cytokine-expressie te bestuderen, gebruikten ze de redundantieanalyse (RDA)-benadering, en om de cytokines te identificeren waarvan de expressie significant verandert tussen de groepen, voerden ze een factoriële ANOVA-test uit.
Hogere concentraties
De pro-inflammatoire cytokinen IL-1β en IL-6 waren in hogere concentraties aanwezig bij aangedane huid van patiënten dan bij gezonde proefpersonen. Dit kan positief correleren met de hogere kans op eczeem. Van beide biomarkers werd aangetoond dat ze betrokken zijn bij de pathogenese van constitutioneel eczeem en een verstoorde huidbarrière. Wel kan de locatie invloed hebben op de cytokineafscheiding. Zo bleken cytokinen die geassocieerd worden met Th-activering, zoals IL-2, IL-4, IL-5 en IL-17, in hogere hoeveelheden uitgescheiden te worden in huidplooien zonder laesies. Ook veranderingen in lipiden en microbioom kunnen invloed hebben.
Eerste stap
Toch laat dit onderzoek het potentieel zien van niet-invasieve sampling bij kinderen. Daarmee sluit het onderzoek goed aan op de maatschappelijke wens om kinderen zoveel mogelijk traumavrij te behandelen.
Bron: