Anti-CD19 CAR T-celtherapie met axicabtagene ciloleucel (axi-cel) laat veelbelovende resultaten zien als eerstelijnsbehandeling van patiënten met hoogrisico diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL).
Patiënten met hoogrisico-DLBCL hebben een slechte prognose na een behandeling met R-CHOP; ongeveer de helft van de patiënten bereikt geen langdurige remissie. Axi-cel, een autologe anti-CD19 chimere antigeenreceptor (CAR) T-celtherapie, is op basis van de resultaten van de ZUMA 1-studie goedgekeurd voor de behandeling van volwassenen met refractair/recidiverend (R/R) DLBCL na twee of meer systemische behandelingen. ZUMA-12 is een fase II-, multicenter, open-label, eenarmige studie van axi-cel als eerstelijnsbehandeling bij patiënten met hoogrisico-DLBCL.
Per 15 juli 2020 werden 31 patiënten in de studie geïncludeerd en behandeld. Inmiddels zijn de tussentijdse resultaten van 15 patiënten met een follow-up van drie maanden of langer bekend. Het door de onderzoekers beoordeelde objectieve responspercentage (ORR) was 93% (95%-BI 68-100), met een percentage complete remissie van 80 (95%-BI 52-96). Bij data cutoff had 86% van de patiënten nog steeds een respons.
Van de 15 patiënten had 80% bijwerkingen van graad 3 of hoger. De meest voorkomende bijwerkingen waren een verlaagd aantal witte bloedcellen (40%), anemie (27%) en encefalopathie (27%). Graad ≥ 3 cytokinereleasesyndroom (CRS) en neurologische events traden op bij respectievelijk 20% en 27% van de deelnemers. Er werden geen bijwerkingen van graad 5 gerapporteerd.
Bron