Herpes zoster ontstaat door reactivatie van het varicella-zoster virus (VZV). De primaire infectie veroorzaakt waterpokken, waarna het virus latent achterblijft in de ganglia van vooral de thoracale wervelkolom.
Naarmate men ouder wordt, verzwakt het immuunsysteem van nature (imunosenescentie), waardoor het virus kan reactiveren en herpes zoster veroorzaakt. Hierbij ontstaat een pijnlijke rode huiduitslag die mogelijk kan leiden tot langdurige zenuwpijn, postherpetische neuralgie (PHN), of andere complicaties zoals ooginfecties en gehoorproblemen.
Sinds een aantal jaar zijn er vaccins beschikbaar die kunnen helpen bij het voorkomen van gordelroos en de complicaties ervan. Als zorgprofessional speelt u een cruciale rol bij het informeren over gordelroosvaccinatie. In deze e-learning wordt er een overzicht gegeven van de laatste stand van zaken rondom vaccinatie.
Via een interactieve module krijgt u meer informatie over de volgende onderwerpen:
- Het onstaan en natuurlijk verloop van herpes zoster
- Een overzicht van de complicaties die kunnen optreden door herpes zoster
- Maatschappelijke impact van gordelroos
- Risicofactoren voor herpes zoster
- Behandeling van herpes zoster
- Laatste ontwikkelingen van de preventie van herpes zoster
- Infectieziektenpreventie in Nederland.
Hieronder kunt u de e-learning starten. Als u nog geen MedNet-account heeft, kunt u dat dan ook gratis aanmaken.
Meer informatie is alleen toegankelijk voor abonnees die voorschrijfbevoegd zijn.
LoginLet op: Om alle informatie te kunnen zien heeft u een account nodig om in te loggen. Bent u al ingelogd? Dan heeft u onvoldoende rechten om deze informatie te bekijken. Wilt u uw account aanpassen? Klik dan hier
Doelgroep
De e-learning is bestemd voor huisartsen.
Leerdoelen
In deze e-learning komt u alles te weten over de oorzaak van herpes zoster, complicaties, behandeling en laatste ontwikkelingen rondom gordelroosvaccinatie.
Auteur
De e-learning is gemaakt in samenwerking met Mariska Brittijn, huisarts.
Accreditatie
Deze e-learning is voor 1 punt geaccrediteerd voor huisartsen door het Accreditatiebureau Cluster 1 (ID 504944) tot 30 mei 2025 en voor openbaar apothekers (KNMP-OA) tot 12 juni 2024 (ID 504944).
Deze nascholing wordt mede mogelijk gemaakt door GSK Nederland.
Voor medische vragen kunt u mailen naar nl.medischevraag@gsk.com; voor het melden van bijwerkingen kunt u mailen naar nl.bijwerking@gsk.com. U kunt ook terecht op www.gskpro.com/nlnl/contact.
Prod. maart 2023 NP-NL-SGX-WCNT-220002
GSK, van Asch van Wijckstraat 55H, 3811LP, Amersfoort.