Wetenschappers van het Alzheimercentrum Limburg gaan onderzoeken of een innovatieve leefstijlinterventie op maat het risico op dementie vermindert of de achteruitgang vertraagt bij mensen die zich met subjectieve en/of milde cognitieve klachten melden bij een geheugenpoli.
Met ongeveer 290.000 mensen die momenteel in Nederland leven met dementie en verwachte stijgingen tot 620.000 in 2050 is de noodzaak van effectieve strategieën om dementie te voorkomen of achteruitgang te stoppen of te vertragen urgenter dan ooit.
ZonMw kent vanuit het programma ‘Leefstijl in de Zorg’ 1,15 miljoen euro toe aan onderzoek naar de preventie van dementie. Het onderzoeks- en innovatieproject – een samenwerking tussen Maastricht UMC+, Amsterdam UMC en Hogeschool InHolland – is een reactie op die groeiende ziektelast van dementie in Nederland. In het project wordt gezocht naar de meest effectieve preventiestrategieën.
Mensen met subjectieve en/of milde cognitieve klachten die zich bij de betrokken geheugenpoli’s melden worden willekeurig ingedeeld in een interventiegroep of een groep die gebruikelijke zorg krijgt. De interventiegroep krijgt coaching op maat van een leefstijlexpert, gecombineerd met online-zelfmanagement van dementierisicofactoren. De uitkomsten van de interventiegroep worden vergeleken met de groep die deze interventie niet krijgt.
Bron: