Een internationale groep onderzoekers onder leiding van Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam gaat longtumoren bestuderen, om te kunnen voorspellen welke patiënten wel en welke niet gebaat zijn bij immuuntherapie. Het project SPACETIME krijgt hiervoor 12 miljoen euro van de Europese Unie.
Binnen het SPACETIME-project gaan de onderzoekers veel nieuwe kennis over de ontwikkeling van het zogeheten longkanker-micromilieu vergaren. Daarmee wordt de samenwerking tussen kankercellen, immuuncellen en steuncellen die zich in tumoren bevinden, bedoeld.
Om de zeer complexe samenhang beter te begrijpen, brengen de wetenschappers van SPACETIME dit micromilieu op microscopieniveau ruimtelijk in kaart (‘SPACE’). Zij doen dit met tumorweefsel van patiënten met longkanker in verschillende stadia, van het beginstadium tot en met het eindstadium van de ziekte (‘TIME’).
De samenstelling van het micromilieu kan bepalen hoe een patiënt reageert op bijvoorbeeld immuuntherapie. Alle gegevens die de onderzoekers verzamelen, verbinden ze via computermodellen aan elkaar. Zo krijgen ze de onderliggende patronen te zien. Deze patronen testen zij vervolgens op voorspellende waarden bij bepaalde behandelingen.
SPACETIME duurt 5 jaar en wordt uitgevoerd door 15 partners in 7 Europese landen en maakt deel uit van de EU Mission on Cancer.
Bron: