Dankzij een particuliere sponsor kan het Amsterdam UMC Cancer Center zelf alle stappen zetten om een nieuwe therapie voor de behandeling van multipel myeloom te ontwikkelen. Zonder hulp van de farmaceutische industrie en – als alles lukt – in recordtijd.
Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om de CAR T-cel niet 1, maar 2 ‘antennes’ te geven: de CCR-CAR T-cel. Dat deden ze samen met onderzoekers van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York. Door de extra CCR-antenne kan de CAR-T-cel beter aan de tumorcel binden en deze vervolgens uitschakelen.
De weg van lab naar kliniek is vaak lang en vooral kostbaar. Een particuliere (anonieme) sponsor gaat Amsterdam UMC nu daarbij helpen. Er is in eerste instantie 16 miljoen euro beschikbaar gesteld. De sponsor wil met deze opzet onderzoekers de tijd besparen die zij moeten besteden aan het aanvragen van financiële ondersteuning voor hun onderzoek.
Veel geld, maar dat is volgens hoogleraar Sonja Zweegman (hoofd van de afdeling Hematologie) nodig om alle stappen te kunnen zetten om de veelbelovende therapie met CCR-CAR T-cellen als therapie voor patiënten te kunnen inzetten. Ook de fase I-studie gaat Amsterdam UMC zelf doen.
Bron: