MRD- en LSC-doelgerichte therapieën bij acute myeloïde leukemie weer stap(pen) dichterbij

Delen via:

Op 23 november 2022 promoveerde Noortje van Gils aan de Vrije Universiteit Amsterdam op haar proefschrift ‘Therapeutic target identification and drug-target validation for acute myeloid leukemia’. Als promotor trad op prof. dr. J. Cloos; copromotoren waren dr. L. Smit en prof. dr. G.J. Ossenkoppele. Van Gils is momenteel werkzaam als postdoctoraal onderzoeker in de groep bij dr. Linda Smit, afdeling Hematologie, locatie VUmc.

Wat was het doel van je promotieonderzoek?

Ondanks ontwikkelingen in de therapeutische mogelijkheden voor acute myeloïde leukemie (AML), zijn heterogeniteit in de respons op behandeling en (chemo)therapieongevoeligheid de belangrijkste oorzaken van de slechte overlevingskans van AML-patiënten. Een kleine subpopulatie van AML-cellen met mindere gevoeligheid voor chemotherapie is in staat de behandeling te overleven (minimale restziekte; MRD). Binnen deze MRD-celpopulatie is een kleine subgroep van onrijpe leukemiecellen aanwezig met stamceleigenschappen: de leukemische stamcellen (LSCs). LSCs kunnen zichzelf ongelimiteerd vernieuwen en uitrijpen tot leukemische voorlopercellen. Dit leidt op enig moment tot het ontstaan van een AML-recidief. Om de overlevingskansen van AML-patiënten te verbeteren, is het noodzakelijk nieuwe therapieën te ontwikkelen, gericht op het specifiek doden van LSCs. Mijn promotieonderzoek focust daarom op het begrijpen van mechanismen die betrokken zijn bij therapieongevoeligheid en bij het vermogen om leukemie te initiëren in LSCs tijdens diagnose en MRD. Daarnaast richt het onderzoek zich op de identificatie van nieuwe therapeutische doelwitten en het valideren van deze doelwitten als mogelijk effectieve en veilige behandeling voor AML-patiënten.  

Wat wil jij dat de klinische dokter van jouw onderzoek weet?

Onze preklinische onderzoeken hebben geleid tot de ontdekking van veelbelovende nieuwe therapeutische behandelingen die specifiek LSCs doden en gevoeligheid voor (chemo)therapie in AML-cellen verhogen. Door vergelijking van genexpressieprofielen tussen LSCs, hematopoëtische stamcellen en leukemische progenitoren, alle afkomstig uit het beenmerg van dezelfde patiënt, hebben we differentiële expressie van het gen IGFBP7 aangetoond. Lage IGFBP7-expressie hangt samen met verminderde chemotherapiegevoeligheid. Het verhogen van IGFBP7 door toevoeging van recombinant eiwit IGFBP7 aan patiëntmateriaal, leidt in AML-cellen tot differentiatie, verminderde overleving en verhoogde gevoeligheid voor chemotherapie en ATRA.1,2 Daarnaast hebben we ontdekt dat anthracycline doxorubicine de leukemiecellen epigenetisch herprogrammeert, door H3K27 en H3K4 tri-methylatie te induceren. Binnen een doxorubicine-gevoelige celpopulatie is een subpopulatie van cellen gevonden die dynamisch therapieongevoelig is en na doxorubicine-behandeling geen verhoogde H3K27me3- of H3K4me3-expressie vertoont. Deze therapieongevoelige cellen kunnen worden gedood door de epigenetische remmer GSK-J4. In AML-patiëntmateriaal hebben we daarna aangetoond dat GSK-J4 LSCs doodt die aanwezig zijn tijdens diagnose en MRD.3 Als laatste hebben we het epigenetische geneesmiddel NEO2734 getest, een remmer van de activiteit van BET en CBP/p300. In AML-patiëntmateriaal kan NEO2734 AML-(stam)cellen doden en behandeling met NEO2734 leidt tot verhoogde gevoeligheid voor chemotherapie in AML-cellen.4 

Wat was het meest frustrerende onderdeel van je onderzoek?

AML is een zeer heterogene ziekte, waardoor AML-patiëntmateriaal in het lab een grote variatie laat zien in gevoeligheid voor potentiële nieuwe therapeutische behandelingen. Deze heterogeniteit maakt het ook lastig betrouwbare biomarkers te vinden waarmee AML-patiënten kunnen worden geïdentificeerd die mogelijk goed reageren op nieuwe therapeutische doelwitten. 

Welk moment/inzicht bracht een doorbraak?

Ik denk dat binnen preklinisch onderzoek meestal niet één gebeurtenis is aan te wijzen die leidt tot de doorbraak in het onderzoek. In dit proefschrift heeft ieder resultaat van elk experiment, zowel in vitro, ex vivo als in vivo, dan ook bijgedragen aan alle (kleine) stappen voorwaarts. 

Wat is de vervolgvraag die voortkomt uit jouw onderzoek?

Met onze uitgebreide preklinische analyses hopen we klinische toepassingen van de nieuwe therapeutische doelwitten (rhIGFBP7, GSK-J4 en NEO2734) te realiseren. Om de optimale dosering en behandelingsduur van ieder geïdentificeerd therapeutisch doelwit te bepalen, is vervolgonderzoek nodig. Daarbij moet er rekening mee gehouden worden dat het combineren van geneesmiddelen begrensd wordt door de toxiciteit en bijwerkingen van ieder geneesmiddel, en dat AML-cellen mogelijk nieuwe mechanismen ontwikkelen die zorgen voor ongevoeligheid voor deze nieuwe behandelingen. 

Wat neem je zelf mee uit jouw promotieonderzoek? Wat zijn jouw volgende stappen?

Om het heterogene AML-landschap te begrijpen en betrouwbare biomarkers te vinden die accuraat de gevoeligheid van doelgerichte therapieën kunnen voorspellen in AML-patiënten, is integratie van verschillende parameters, zoals gen- en eiwit-expressieprofielen, (epi)genomics en transcriptomics, nodig. Als postdoctoraal onderzoeker in de groep bij dr. Linda Smit focus ik nu op het gebruik van single-cell sequencing technologieën om het heterogene AML-landschap, inclusief de tumor micro-omgeving, in kaart te brengen en de moleculaire mechanismen betrokken bij AML-recidief en (chemo)therapieresistentie beter te begrijpen, om zo de ontwikkeling van MRD- en LSC-doelgerichte therapieën te verbeteren.

Referenties:

  1. Verhagen HJMP, van Gils N, Martiañez T, et al. IGFBP7 Induces Differentiation and Loss of Survival of Human Acute Myeloid Leukemia Stem Cells without Affecting Normal Hematopoiesis. Cell Rep. 2018;25:3021-35.e5.
  2. Van Gils N, Verhagen HJMP, Rutten A, et al. IGFBP7 activates retinoid acid-induced responses in acute myeloid leukemia stem and progenitor cells. Blood Adv. 2020;4:6368-83.
  3. Van Gils N, Verhagen HJMP, Broux M, et al. Targeting histone methylation to reprogram the transcriptional state that drives survival of drug-tolerant myeloid leukemia persisters. iScience. 2022;25:105013.
  4. Van Gils N, Martiañez T, Vermue E, et al. The Novel Oral BET-CBP/p300 Dual Inhibitor NEO2734 Is Highly Effective in Eradicating Acute Myeloid Leukemia Blasts and Stem/Progenitor Cells. HemaSphere. 2021;5.

Subcutaan concizumab bij hemofilie A en hemofilie A/B met remmers

nov 2019 | Benigne hematologie

Lees meer over Subcutaan concizumab bij hemofilie A en hemofilie A/B met remmers

Lagere ADAMTS13-activiteit tijdens TTP-remissie geassocieerd met CVA

nov 2019 | Benigne hematologie

Lees meer over Lagere ADAMTS13-activiteit tijdens TTP-remissie geassocieerd met CVA

Meer informatie over medisch-specialistische zorg op Thuisarts

nov 2019

Lees meer over Meer informatie over medisch-specialistische zorg op Thuisarts

272 miljoen bespaard met prijsonderhandelingen

nov 2019

Lees meer over 272 miljoen bespaard met prijsonderhandelingen

CAR-T-celtherapie voor multipel myeloom: veelbelovend, maar nog niet optimaal

nov 2019 | MM

Lees meer over CAR-T-celtherapie voor multipel myeloom: veelbelovend, maar nog niet optimaal

Documentaire ‘Papa’s bloed’ over stamceldonatie

nov 2019 | Leukemie, Stamceltransplantatie

Lees meer over Documentaire ‘Papa’s bloed’ over stamceldonatie

Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

2 dec 2024 om 20:00 | Neuro-vasculair

Lees meer over Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

AIHA: Diagnostiek en Management van Auto-Immuun Hemolyse

4 nov 2024

Lees meer over AIHA: Diagnostiek en Management van Auto-Immuun Hemolyse

Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

1 okt 2024 om 12:00 | Lymfoom

Lees meer over Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

1 jul 2024

Lees meer over Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Vertraagde eliminatie van hoge dosering methotrexaat. Een nefrologisch probleem of oncologisch noodgeval?

21 mei 2024 om 20:00 | Leukemie, Lymfoom

Lees meer over Vertraagde eliminatie van hoge dosering methotrexaat. Een nefrologisch probleem of oncologisch noodgeval?

Targeted therapy binnen de hematologie: welke BTKi voor wie?

29 feb 2024 om 20:00 | Leukemie, Lymfoom

Lees meer over Targeted therapy binnen de hematologie: welke BTKi voor wie?

ITP zorg: kan het anders?
Pathofysiologie, diagnostiek en behandeling

27 sep 2023 om 20:00 | Benigne hematologie

Lees meer over ITP zorg: kan het anders?
Pathofysiologie, diagnostiek en behandeling

E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Lymfoom

Lees meer over E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Hematoloog op Schiermonnikoog - ASH in Nederland

zondag 8 dec 2024 t/m woensdag 11 dec 2024 | Benigne hematologie, Leukemie, Lymfoom, MDS, MM, MPN, Stamceltransplantatie

Lees meer over Hematoloog op Schiermonnikoog - ASH in Nederland

EAHAD in ORANJE 2025

donderdag 6 feb 2025 van 18:00 tot 21:45

Lees meer over EAHAD in ORANJE 2025

Groen EHA 2025

donderdag 12 jun 2025 t/m zondag 15 jun 2025 | Benigne hematologie, Leukemie, Lymfoom, MDS, MM, MPN, Stamceltransplantatie

Lees meer over Groen EHA 2025

Omgaan met remmers vraagt structurele aanpak

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Omgaan met remmers vraagt structurele aanpak

Seksuele gezondheid bespreken blijkt lastig in de praktijk

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Seksuele gezondheid bespreken blijkt lastig in de praktijk

Hemofiliebehandeling nog steeds in de lift

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Hemofiliebehandeling nog steeds in de lift

Nog veel unmet needs op het gebied van hemofilie

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Nog veel unmet needs op het gebied van hemofilie

Gewrichtsschade voorkomen bij mensen met hemofilie cruciaal

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Gewrichtsschade voorkomen bij mensen met hemofilie cruciaal

Vrouwen en bloedingsziekten behoeven bijzondere aandacht

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Vrouwen en bloedingsziekten behoeven bijzondere aandacht

Mentale gezondheid bij hemofilie moet niet onderschat worden

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Mentale gezondheid bij hemofilie moet niet onderschat worden

Seksualiteit onmisbaar onderdeel van de zorg rond hemofilie

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Seksualiteit onmisbaar onderdeel van de zorg rond hemofilie

Fysiotherapie en beweging belangrijk voor alle hemofiliepatiënten

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Fysiotherapie en beweging belangrijk voor alle hemofiliepatiënten

Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

jun 2024 | Niertransplantatie, Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

De behandeling van AML, bekeken vanuit de verpleegkundig specialist

okt 2020

Lees meer over De behandeling van AML, bekeken vanuit de verpleegkundig specialist

AML-Podcastserie

jul 2020

Lees meer over AML-Podcastserie

Stamceltransplantatie bij AML

apr 2020 | Transplantatie

Lees meer over Stamceltransplantatie bij AML

AML-behandeling in de perifere setting

apr 2020

Lees meer over AML-behandeling in de perifere setting

Diagnose en testen bij FLT3+ AML

jan 2020 | Leukemie

Lees meer over Diagnose en testen bij FLT3+ AML

MedNet Hematologie special CAR T

nov 2024

Lees meer over MedNet Hematologie special CAR T

MedNet Hematologie 2024-05

okt 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-05

MedNet Hematologie 2024-04

aug 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-04

MedNet Hematologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-03

MedNet Hematologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-02

MedNet Hematologie 2024-01

feb 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-01

MedNet Hematologie 2023-06

dec 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-06

MedNet Hematologie 2023-05

okt 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-05

MedNet Hematologie 2023-04

aug 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-04