Onderzoekers van het Hubrecht Institute hebben een nieuw organoïde ontwikkeld dat de 3 belangrijkste celtypen van de pancreas bevat. De resultaten werden gepubliceerd in Cell.
Het organoïde bootst de menselijke alvleesklier na in de foetale fase. Het weefsel kon worden gekweekt nadat de onderzoekers een nieuw type stamcel identificeerden waaruit 3 alvleesklierceltypen kunnen worden gevormd, namelijk de acinaire, ductale en endocriene cellen. Tot nu toe bestaan organoïden meestal uit 1 type cel.
De onderzoekers leerden dankzij het organoïde meer over hoe de pancreas zich ontwikkelt. Omdat de stamcel langer aanwezig blijft dan eerder werd gedacht, kan een organoïde jarenlang doorgroeien en de 3 celtypen produceren. Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat LGR5, een eiwit dat stamcellen in weefsels aanduidt, wel in menselijke alvleeskliercellen zit, maar niet in die van muizen. Daarom is het belangrijk om menselijke cellen te bestuderen, want in dierlijke was dit nooit ontdekt, aldus Amanda Andersson Rolf, eerste auteur van de studie.
Met het nieuwe organoïde kunnen wetenschappers bestuderen hoe genen en de omgeving invloed hebben op de pancreas. Ook kunnen ze meer leren over hoe de celtypen samenwerken. Het organoïde is een beginpunt naar regeneratieve therapieën en nieuwe medicijnen voor alvleesklieraandoeningen.
Bron: