Onderzoekers van Reade hebben een smartphone-app ontwikkeld voor patiënten met RA, waarmee zij zelf hun ziekteactiviteit kunnen volgen. Bij RA-patiënten met een stabiele lage ziekteactiviteit bleek ondersteuning met deze app niet ten koste te gaan van de ziektecontrole, maar wel te leiden tot 38% minder consulten bij de reumatoloog.
Deze studie is uitgevoerd bij 103 RA-patiënten met een lage ziekteactiviteit. Gedurende de voorgaande 6 maanden was de behandeling niet veranderd. De deelnemende patiënten werden gerandomiseerd naar app-ondersteunde patiëntgeïnitieerde zorg met een gepland vervolgconsult na een jaar (app-groep) of de gebruikelijke zorg. Wekelijkse beantwoorden ze de Routine Assessment of Patient Index Data (RAPID-3).
Het eerste co-primaire eindpunt was non-inferioriteit wat betreft de verandering van de DAS28 na 12 maanden. Dit eindpunt werd bereikt, aangezien het 95%-betrouwbaarheidsinterval van de gemiddelde verandering van de DAS28 tussen de groepen binnen de non-inferioriteitslimiet lag: een afname van 0,04 in het voordeel van de app-groep.
Het tweede co-primaire eindpunt was de ratio van het gemiddelde aantal consulten bij de reumatoloog tussen de groepen. Het aantal consulten was significant lager in de app-groep (gemiddelde 1,7 vs. 2,8; bezoekratio: 0,62).
Bron:
Seppen BF, Wiegel J, Ter Wee MM, et al. Smartphone-Assisted Patient-Initiated Care Versus Usual care in Patients With Rheumatoid Arthritis and Low Disease Activity: a Randomized Controlled Trial. Arthritis Rheum. 11 July 2022. Online ahead of print.