De komende jaren ondersteunt ReumaNederland 5 nieuwe, veelbelovende onderzoeken die bijdragen aan snellere diagnoses en betere, gerichte behandelingen van (zeldzame) ontstekingsreuma.
In het LUMC en Erasmus MC onderzoekt prof. dr. Annette van der Helm hoe reumatoïde artritis (RA) in de allervroegste fase kan worden herkend en behandeld. Een nieuwe meetmethode moet helpen om het effect van vroege interventie beter te beoordelen.
Dr. Wayel Abdulahad (UMC Groningen) richt zich op ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV). Door specifiek de regulatoire T-cel te bestuderen, hoopt hij beter te voorspellen welke patiënten risico lopen op een terugval.
In het UMC Utrecht onderzoekt dr. Joost Swart hoe de screening op uveïtis bij kinderen met jeugdreuma kan worden verbeterd. Door risicoprofielen op te stellen, kunnen controles gerichter en effectiever worden ingezet.
Prof. dr. Sander Tas (Amsterdam UMC) werkt aan een innovatieve methode waarbij mini-orgaantjes uit gewrichtsweefsel worden gebruikt om te voorspellen welke RA-behandeling het beste werkt voor een individuele patiënt.
Dr. Jeska de Vries-Bouwstra en dr. Cynthia Fehres (LUMC) richten zich op sclerodermie. Zij onderzoeken hoe het voorstadium van deze ziekte beter kan worden herkend en of vroege behandeling onomkeerbare schade kan voorkomen.
Bron: