In juli heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) 174 Veni-beurzen uitgereikt aan net gepromoveerde onderzoekers. 7 van hen doen onderzoek naar gastro-enterologische onderwerpen. Iedere beurs is maximaal 320.000 euro.
Marieke Barnhoorn (LUMC) onderzoekt hoe het bindweefsel in de darm getransformeerd is bij de ziekte van Crohn. De arts wil weten of de bindweefselcellen veranderbaar zijn zodat ze weer gezonde matrix gaan maken.
Emma Houlder (LUMC) zoekt uit op welke manier schistosoma-wormen interacties onderdrukken met dendritische cellen (DC’s). Daarna wil de arts een therapeutische strategie ontwikkelen die de DC-schistosoma-interactie verandert om zo de immuunrespons op de parasiet te versterken.
Stijn Meijnikman (Amsterdam UMC) wil weten hoe endogene alcoholproductie bij mensen met steatotische leverziekte bijdraagt aan het ontstaan van senescence cellen in de darmen.
Fons van den Berg (Amsterdam UMC) onderzoekt welke interacties tussen darmflora en patiënt belangrijk zijn bij alvleesklierontsteking. Darmbacteriën kunnen namelijk bijdragen aan ernstige complicaties.
Sanne van Lith (Radboudumc) ontwikkelt een radioactief gelabelde stof die aan geactiveerde steuncellen gaat zitten in de tumor micro-omgeving bij pancreaskanker, met als doel deze cellen met straling te doden.
Kelsey van Straalen (Erasmus MC) bestudeert de cellulaire en moleculaire profielen van patiënten met de ziekte van Crohn en/of de huidaandoening hidradenitis suppurativa, die vaak samen voorkomen. Doel is om unieke en overlappende kenmerken te onthullen, om zo de fistelvorming in huid en darm beter te begrijpen.
Daniëlle Krijgsman (UMC Utrecht) wil met beeldvormende massacytometrie onderzoeken hoe myeloïde cellen de immuuntherapie bij darmtumoren bemoeilijken. De studie kan specifieke aangrijpingspunten onthullen die mogelijk met antistoffen te blokkeren zijn.
Bron: