Onderzoekers van UMC Utrecht en TU Delft hebben een subsidie van meer dan 500.000 euro ontvangen van NWO om breder werkende bacteriofagen te ontwikkelen. Met behulp van dergelijke aangepaste fagen willen de onderzoekers bacteriële afweerbarrières overwinnen, die een belangrijk mechanisme vormen in de bacteriële resistentie tegen bacteriofagen.
Bacteriofagen (‘fagen’) zijn virussen die bacteriën kunnen doden en worden beschouwd als een veelbelovend alternatief voor de behandeling van infecties die worden veroorzaakt door antibioticaresistente bacteriën.
Ze kunnen vaak slechts 1 individuele stam van 1 specifieke bacteriesoort infecteren en doden. Dit maakt een gerichte antibacteriële therapie mogelijk, zonder neveneffecten op de zogenaamde ‘goede’ bacteriën.
Onlangs ontdekten onderzoekers van TU Delft dat bepaalde bacteriën afweermechanismen opbouwen om te voorkomen dat ze door fagen worden gedood. Bepaalde stammen van de bacterie Pseudomonas aeruginosa hebben bijvoorbeeld meer dan 100 verschillende afweermechanismen en een enkele stam kan er wel 20 in zijn genoom hebben.
Fagen hebben echter een verscheidenheid aan verdedigingsmechanismen hiertegen ontwikkeld. In dit project willen onderzoekers deze afweermechanismen combineren en een faag creëren die een breder scala aan bacteriestammen met verschillende afweermechanismen kan infecteren. Deze verbreding van de activiteit van bacteriofagen wordt gezien als een belangrijke stap in de klinische toepassing van faagtherapie.
Bron: