Veel mensen met een inflammatoire darmziekte (IBD) hebben last van aanhoudende buikpijn, zelfs wanneer de ontsteking onder controle is. Over deze vorm van chronische pijn is nog weinig bekend. MDL-arts dr. Zlatan Mujagic van het Maastricht UMC+ gaat onderzoek doen naar het mechanisme achter de pijn.
In Nederland hebben ongeveer 90.000 mensen IBD: de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Tot 40% van deze patiënten ervaart chronische buikpijn, ook als de ontstekingen goed worden behandeld. Deze pijn is lastig te behandelen, maar heeft wel een grote impact op de kwaliteit van leven.
Over het mechanisme achter chronische buikpijn bij IBD bestaat nog veel onduidelijkheid. Daarom wil Mujagic met zijn onderzoek bepalen welke factoren, zoals voeding, eerder medicatiegebruik, stress en sociale factoren, bijdragen aan het aanhouden van de pijn, terwijl de ontstekingen onder controle zijn.
De benodigde gegevens zullen komen uit de e-health-toepassing ‘mijnIBDcoach’, die wordt gebruikt door zo’n 7000 patiënten in 20 Nederlandse ziekenhuizen. Door meer inzicht te krijgen in deze factoren kan daar ook rekening mee worden gehouden bij de behandeling. Op basis van het verbeterde inzicht in de pijn hoopt Mujagic een gepersonaliseerde pijnbehandeling mogelijk te maken. Hij ontvangt voor zijn onderzoek een Klinische Fellows-subsidie van ZonMw.
Bron: